De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE hebben Pure Energie wederom benoemd tot de allergroenste energieleverancier van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat vandaag is gepubliceerd. Het is de 9e keer op rij dat dit gebeurt, een unieke prestatie waar Pure Energie super trots op is. Pure Energie is daarmee de enige leverancier van deze omvang die zowel op de particuliere als op de zakelijke markt de maximale score behaalt (10,0).

Hoe groen is onze stroom nu echt

De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE. De autoriteiten beoordelen alle energieleveranciers, groot en klein, en bepalen de duurzaamheid van de bedrijven met straf- en duurzaamheidspunten. Alle leveranciers worden getoetst op drie bedrijfsonderdelen: investering, inkoop en levering.

Het doel van de verkiezing is om consumenten en bedrijven inzicht te geven in hoe groen de stroom in de energiemarkt nu echt is. Voor veel consumenten en bedrijven is het namelijk niet transparant waar leveranciers hun stroom vandaan halen en wat er precies door de kabels richting het stopcontact komt.

Geen sjoemelstroom

Het rapport legt onder andere bloot dat een “groen etiket” niet altijd wil zeggen dat een leverancier ook 100% groen is. Veel leveranciers kopen grijze stroom in kopen daar losse GvO’s bij (Garantie van Oorsprong). Met deze certificaten mag de claim gemaakt worden groene stroom te verkopen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Ook wordt inzichtelijk dat in sommige gevallen weliswaar groene stroom wordt geleverd aan de particuliere markt, maar grijze stroom naar de zakelijke markt wordt verplaatst. Wat verklaart dat er bij veel leveranciers voor de zakelijke markt een lagere score uitkomt.

“Van sjoemelstroom is bij ons geen sprake”, zegt Marcel Bovenmars, directeur bij Pure Energie. “De enige reden dat wij zowel particulier als zakelijk een 100% score halen, is dat wij alles zelf lokaal opwekken met wind- en zonneparken. En we verkopen nooit meer dan we opwekken. Wij zijn er trots op voor de 9e keer beloond te worden met ons duurzame beleid. Het stimuleert ons door te gaan met onze missie: schone energie voor iedereen.”