Groot nieuws uit Flevoland: morgen rondt Pure Energie de bouw van vier windmolens in Windpark Zeewolde af. Het energiebedrijf vervangt 27 oude molens voor 4 nieuwe, die dankzij hun grootte en efficiëntie per saldo meer stroom opleveren. De twee grootste zijn op hun hoogste punt 220 meter hoog. Het merendeel van de 27 windmolens die door het Enschedese bedrijf vervangen worden, krijgt een nieuw leven op andere plekken in de wereld.

Honderdduizenden huishoudens

De windmolens staan in Windpark Zeewolde, waarin een collectief van bewoners, agrarische ondernemers en moleneigenaren samenwerken met Pure Energie en Eneco. Uiteindelijk zullen zij tezamen 220 oude windmolens vervangen door 91 nieuwe, grotere varianten. De positieve impact is enorm: zo’n 300.000 huishoudens worden erdoor van groene stroom voorzien. Dat is bijna 4% van alle Nederlandse huishoudens. Bovendien zullen in totaal 129 minder windmolens in het park staan, met een enorme ruimtebesparing tot gevolg.

Hoge molens vangen veel wind

Nederland staat voor een enorme uitdaging om veel meer duurzame energie op te wekken. De modernisering door Pure Energie laat zien dat de oplossing niet altijd een groter aantal windmolens hoeft te zijn. Hoge molens vangen immers meer wind en de vier nieuwe, grote windmolens van Pure Energie wekken samen een stuk meer op dan de 27 oude die vervangen worden. De opbrengst is bijna 37 miljoen kilowattuur, dat is een toename van zo’n 14% en genoeg voor ruim 11.000 huishoudens.

Vanaf eind dit jaar groene stroom

De bouw van de vier windmolens van Pure Energie wordt morgen afgerond. Daarna volgt een proefperiode waarin verschillende instellingen worden getest. De productie van groene stroom zal naar verwachting eind dit jaar starten.