Je kunt dromen van een betere en duurzamere wereld of ook daadwerkelijk iets doen. Vanuit die filosofie is de inrichting van het nieuwe ProRail kantoor te Utrecht, samen met Ahrend, voltooid waarbij (her)gebruik centraal staat. De voltooiing van de inrichting is een bijzondere mijlpaal. ProRail is een van de eerste bedrijven die de pilot uitvoert van de Green Deal Circulair Inkopen, een initiatief vanuit de overheid, samen met onder andere MVO Nederland en Circle Economy. Gister vond de opening van het nieuwe ProRail kantoor plaats.

Arnold Struik, Concept & Design Director bij Ahrend, is trots op de samenwerking met ProRail:

Een prachtig circulair initiatief en voor ons een logische volgende stap. Wij geloven dat duurzaam vooral “doen” is. Een circulaire visie zonder daden is niets waard. Ik ben trots op ons MVO team. ProRail en Ahrend nemen het voortouw om concrete invulling te geven aan circulair inkopen. Een belangrijke stap, die hopelijk ook anderen inspireert.’’  

Circulaire economie in de praktijk:

Met dit project heeft Ahrend haar visie op de circulaire economie in samenwerking met ProRail vertaald naar de praktijk. De Green Deal Circulair Inkopen is een initiatief waarbij circulair inkopen wordt geïnitieerd. De essentie van circulair inkopen is dat de inkoper waarborgt dat de producten of materialen aan het einde van de gebruiksduur weer in een nieuwe cyclus worden ingezet. Hergebruik (van de producten en materialen) staat centraal; hier wordt al rekening mee gehouden in het ontwerp en tijdens de productie. Producten worden zo gemaakt dat hun levenscyclus wordt verlengt en optimaal benut. Dit bespaard niet alleen kosten, maar reduceert ook CO2 uitstoot en afval en verminderd het verbruik van grondstoffen.

De inrichting van ProRail is in nauw overleg vormgegeven met het betrokken architectenbureau de Jong Gortemaker Algra (dJGA). De mogelijke retourname van het meubilair aan het eind van de gebruiksperiode is onderdeel van de activiteiten van Ahrend Hergebruik, waarbij Ahrend producten aan het einde van hun levenscyclus weer inneemt, revitaliseert en hergebruikt.

Green Deal Circulair Inkopen

In november 2013 is de Green Deal Circulair Inkopen vanuit de overheid geïnitieerd in samenwerking met MVO Nederland, NEVI, Kirkman Company, Duurzame leverancier, PIANOo en Circle Economy. De sleutel voor het aanjagen van een circulaire economie ligt bij inkopers. De vraag naar circulaire producten start bij inkoop. Zij kunnen de beschikbaarheid van deze  producten stimuleren. Inmiddels hebben 33 bedrijven uit verschillende sectoren zich bij de Green Deal Circulair Inkopen aangesloten.