Verpakkingsspecialist Moonen Packaging uit Weert is trots op haar aandeel binnen het project Circulair Koffiedrinken. Dit is een initiatief van InduSym, Keyport2020 en TU Eindhoven. Bedrijven op de Pannenweg in Nederweert zijn gestart, maar inmiddels kunnen ook de overige ondernemers in de Keyport regio met een gerust hart koffiedrinken. Na gebruik worden zowel de beker als koffiedrab opgehaald. 

Project InduSym is opgestart om bedrijven te helpen bij de transitie naar een circulaire economie. Het doel is het realiseren van industriële symbiose door bedrijven met elkaar te verbinden bij wie het afval van de ene een grondstof kan zijn voor de ander. Een van de nieuwste projecten is Circulair Koffiedrinken. Het bedrijventerrein aan de Pannenweg in Nederweert had de primeur.   

Koffiedrinken met een goed gevoel

Het idee is simpel; alles wordt hergebruikt. Deelnemende bedrijven verzamelen de koffiedrab en koffiebekers in daarvoor bestemde bakken. Dit wordt eens per twee weken opgehaald door een medewerker van Kr8tig Weert. De drab gaat naar Zwamburg en daar worden er oesterzwammen op gekweekt. De bekers gaan via Moonen Packaging naar een vergister die er compost en biogas van maakt. Deze bekers zijn namelijk gemaakt van suikerriet en PLA waardoor de milieu impact van de grondstof laag is én ze na (meermalig) gebruik kunnen worden vergist en gecomposteerd. De kosten voor het ophalen zijn voor rekening van het parkmanagement. 

Mede mogelijk gemaakt door

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door InduSym, Keyport, TU Eindhoven, Zwamburg, Kr8tig Weert, Moonen Packaging, PaperWise én Parkmanagement Pannenweg.