Primark kondigt vervijfvoudiging aan van programma voor duurzaam katoen

Bron
Primark

Primark kondigt een aanzienlijke uitbreiding aan van zijn Sustainable Cotton-programma, met plannen om tegen eind 2022 in drie van zijn belangrijkste inkooplanden meer dan 160.000 onafhankelijke katoenboeren op te leiden in duurzame teeltmethoden. Deze nieuwe stap betekent een vervijfvoudiging van het aantal boeren en boerinnen, dat reeds deelnam aan het programma. Deze expansie onderstreept het belang dat de retailer eraan hecht om zijn impact op het milieu te verlagen en om klanten nog meer duurzaam katoen aan te kunnen bieden tegen betaalbare prijzen.

Katoen is een van de belangrijkste natuurlijke vezels dat wordt gebruikt voor de productie van heel wat Primark-producten zoals pyjama’s, T-shirts en jeans, babykledij, beddengoed en handdoeken. Vaak wordt katoen geteeld door boeren in plattelandsgemeenschappen in landen als India, China en Pakistan, waar de kennis van milieuvriendelijke landbouwmethoden beperkt is. Sinds 2013 werkt Primark samen met de landbouwdeskundigen van CottonConnect en lokale partners om boerinnen in India te leren om minder water en chemicaliën te gebruiken bij de katoenteelt. Door te beginnen bij de allereerste stap in de leveringsketen, kan het katoen volledig worden getraceerd van katoenveld via productie tot levering aan de Primark-winkels. Zo kunnen de retailer en zijn klanten het volste vertrouwen hebben in de oorsprong van het gebruikte duurzame katoen, de milieuvriendelijke aanpak en de positieve invloed op de levensomstandigheden van de boeren.

Met de uitbreiding van het programma naar China, een van de grootste katoenproducerende landen ter wereld en een belangrijke toeleverancier voor Primark, is opnieuw een grote stap vooruitgezet. Om het programma bij meer dan 80.000 onafhankelijke katoenboeren in China te introduceren, werkt Primark samen met CottonConnect en hun implementatiepartner Heping Cotton Farmers ‘Cooperative. Voorts worden er ook extra mannelijke en vrouwelijke boeren opgenomen in de bestaande programma’s in India en Pakistan. Tegen 2022 zullen dus meer dan 160.000 boeren uitgerust zijn met de kennis en middelen om katoen te telen met behulp van meer natuurlijke landbouwmethoden.

Elke boer die het driejarige programma doorloopt, is getraind in de meest geschikte teeltaanpak voor zijn land, met aandacht voor onder meer zaadselectie, zaaibeleid, bodemverzorging, water- en pesticidengebruik, plaagbestrijding, oogsten, vezelkwaliteit, en sortering en opslag van het geoogste katoen. Naast het verminderen van de ecologische voetafdruk zorgt het programma ook voor een aanzienlijke verbetering van de bestaansmiddelen van de katoenboeren. Ze verhogen hun inkomsten omdat ze hun velden beter beheren en ze besparen werkingskosten door een efficiënter gebruik van water, kunstmest en pesticiden. In Pakistan, waar het programma pas vorig jaar van start ging, hebben de boeren die hun eerste opleidingsjaar hebben voltooid, een opbrengststijging van 11,2% en een vermindering van 12,9% van de werkingskosten gezien. Een gemiddelde winststijging dus van 26,8%. Veel van de boeren hebben deze hogere winst gebruikt om te investeren in nieuwe toestellen voor hun boerderijen, om hun kinderen onderwijs te laten volgen of om hun huisvesting en levensstijl te verbeteren.

De uitbreiding van het programma speelt in op de groeiende vraag van klanten naar duurzame katoenproducten tegen betaalbare prijzen. Onder het Primark Cares-initiatief startte de Primark in 2017 met de introductie van pyjama’s van duurzaam katoen, een van zijn meest populaire productlijnen. Meer dan 14 miljoen pyjama’s zijn sindsdien verkocht, naast 3 miljoen paar jeans, en 6 miljoen dekbedden en handdoeken, allemaal vervaardigd uit perfect traceerbaar, duurzaam katoen en dit zonder meerkosten voor de klant. De uitbreiding naar China en de vermeerdering van het aantal boeren is voor Primark een belangrijke mijlpaal in zijn streven om voor het hele productassortiment 100% duurzaam geproduceerd katoen te gebruiken.

Alison Ward, CEO van CottonConnect, vertelt:

“We zetten maar wat graag ons werk in het kader van dit toonaangevende Primark- programma verder om nog meer katoenboeren op te leiden in duurzame teeltmethoden. We veranderen niet alleen het leven van de boeren en hun families in plattelandsgemeenschappen, maar door nauw samen te werken met Primark en hun partners in de toeleveringsketen kunnen we katoen nu van de akker tot en met het eindproduct volledig traceren. Dat is een uitdagende maar belangrijke stap naar meer transparantie in de toeleveringsketen. We zien een enorm potentieel bij de landbouwgemeenschap in China en we kijken ernaar uit om in nauwe samenwerking met onze implementatiepartner, Heping Cotton Farmers’ Cooperative, een programma op touw te zetten dat voldoet aan de behoeften van de lokale katoenboeren.”

Katharine Stewart, Director Ethical Trade and Environmental Sustainability bij Primark, verklaart:

“Als toonaangevende internationale retailer weten we dat veel mensen van ons hoogwaardige katoenproducten tegen betaalbare prijzen verwachten. Katoen is een van onze belangrijkste vezels en, net als andere retailers, vertrouwen we op boeren die in plattelandsgemeenschappen over de hele wereld werken. Voor ons is de verbetering van de duurzame katoenteelt op lange termijn reeds een hele tijd een absolute topprioriteit. We vinden het geweldig dat we erop kunnen vertrouwen dat ons katoen op een milieuvriendelijke manier is geteeld, aangezien we het nu van de akker tot in onze winkels kunnen volgen.

Door het programma uit te breiden naar een ander groot katoenproducerend land, kunnen we onze klanten nog meer producten aanbieden die zijn gemaakt met duurzaam katoen – allemaal tegen de Primark-prijzen die onze klanten kennen en waarderen.”

Share Button