De Herman Wijffels Innovatieprijs bestaat uit bedragen van maximaal EUR 100.000,– (hoofdprijs), EUR 75.000,– (tweede prijs) en EUR 50.000,– (derde prijs). Met dit geld kan het prijswinnende idee worden gerealiseerd of verder worden uitgebouwd. Op deze manier is de Herman Wijffels Innovatieprijs een directe ondersteuning van grensverleggend ondernemerschap. Niet alleen fulltime zelfstandige ondernemers, maar ook zij die in loondienst werken of nog studeren en daarnaast een eigen bedrijfje runnen of willen starten, kunnen zich aanmelden bij de Rabobank in de buurt.

De lokale Rabobank bekijkt in een eerste voorselectie of de inzending voldoet aan de criteria. De kandidaten die de meeste kans maken op de landelijke Herman Wijffels Innovatieprijs worden voorgedragen. Geïnteresseerden die denken hoge ogen te gooien, kunnen zich tot 1 mei inschrijven bij de plaatselijke Rabobank. Het inschrijfpakket is ook via www.rabobank.nl verkrijgbaar.

De landelijke jury bestaat uit de volgende personen: Mw. prof. dr. J.M. Cramer (Hoogleraar milieu-management en consultant), M. ten Houten (Oprichter, thans commissaris/adviseur van Ilse Media Group), drs. J.C. Oosterwijk (Directeur-eigenaar van Eastwick Holding B.V. en The Body Shop Benelux B.V.), Mw. prof. dr. A.J.M. Robeek (Hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement Universiteit Nijenrode), ir. J.H.W. Schuttenbeld (Alg.directeur van Madocke Interactive Media B.V.) ir. drs. H.N.J. Smits (voorzitter Hoofddirectie Rabobank) ing. A.J.A.M. Vermeer (lid Raad van Beheer Rabobank).

De Herman Wijffels Innovatieprijs is in het leven geroepen om de doelstelling van het Herman Wijffels Fonds te realiseren. Dit fonds werd in 1999 opgericht bij het afscheid van de heer Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Het doel van het fonds is het verlenen van ondersteuning aan initiatieven die het coöperatief en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO) van en door jongeren bevorderen.