Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft maandag in Bangladesh het Textile Technology Business Center (TTBC) geopend, een expertisecentrum voor schonere en veiligere productiemethoden in de kledingindustrie.

Ploumen: ‘Bij het wassen en verven van textiel worden enorme hoeveelheden water, energie en chemicaliën gebruikt. Door slimmere technieken toe te passen kan die voetafdruk aanzienlijk verkleind worden. Pilots in 12 fabrieken hebben uitgewezen dat schoner produceren ook goedkoper is en investeringen binnen één tot twee jaar kunnen worden terugverdiend.’ De fabrieken die meededen met de pilots hebben in een jaar tijd 880 miljoen liter water en 4.45gWH aan elektriciteit bespaard, wat gezamenlijk een bedrag van 1 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Het TTBC is een samenwerking van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, TNO, de Wereldbank (IFC), Solidaridad, werkgeversorganisatie BGMEA en textielbedrijven in Bangladesh en Europa (o.a. C&A, H&M, G-STAR RAW, Levi Strauss & Co en Tesco). Het centrum moet vraag en aanbod van technologische oplossingen in kaart brengen en matchen. Doelstelling is om op deze manier het watergebruik en de waterverontreiniging bij het wassen en verven van de textiel van 200 fabrieken significant te verkleinen. Daarnaast zal ook aandacht worden besteed aan onder meer sanitaire voorzieningen en betere veiligheid voor werknemers in de textielfabrieken.

Het programma heeft een budget van 11 miljoen euro. De deelnemende textielbedrijven nemen de helft (5,6 mln eur) voor hun rekening. De Wereldbank en Solidaridad dragen samen 1 miljoen euro bij en de rest (4,4 mln euro) komt voor rekening van de Nederlandse overheid.

Ploumen heeft na het instorten van Rana Plaza, waarbij bijna 1200 textielarbeiders om kwamen en ruim 2000 mensen gewond raakten, het voortouw genomen om tezamen met de Nederlandse textielsector, de Bengaalse overheid, producenten en met andere landen de misstanden in de textielsector in Bangladesh aan te pakken.

Dinsdag zal de minister een bezoek brengen aan verschillende textielfabrieken, inclusief de plek waar het ingestorte Rana Plaza Complex stond. Ploumen heeft bovendien een ontmoeting met de slachtoffers van Rana Plaza. Dit is na de Rana Plaza ramp haar tweede bezoek aan Bangladesh.