De onderwerpen mens & milieu worden vaak in één adem genoemd. En terecht, want het beïnvloedt elkaar sterk. Bij Dugros (Nederlands grootste groothandel in lederwaren) wordt op beide ingezet, zelfs over de landsgrenzen heen. Klinkt goed, maar hoe dan?

Als wij het hier goed hebben…

Medewerkers bij Dugros hebben het naar hun zin weet Jaco Jobse (HR-manager). ‘Het personeelsverloop is laag en ons team is gemotiveerd tot op het bot’. Om enthousiast te vervolgen: ‘werken bij Dugros doe je voor je plezier!’ Het is ook niet verwonderlijk dat er al aardig wat 12,5 jaar jubileums zijn gevierd.

Niet alleen bij Dugros werken zou een plezier moeten zijn, maar ook vóór Dugros werken. Hiermee doelt Pieter Brussaard (MVO-manager) op onze partnerfabriek in India: Dugros India. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is hierin ook van toepassing. Door te werken met keurmerken (SA8000) en audits (AMFORI) zorgen wij voor goede arbeidsomstandigheden in de fabrieken waarmee we samenwerken. Daarnaast is Pieter geregeld in India aanwezig om de situatie met eigen ogen te beoordelen.

Bewust met de natuur omgaan.

Als Dugros hebben wij ook impact op de natuur. In Nederland verkleinen we onze footprint o.a. met behulp van zonnepanelen, LED verlichting met beweging sensoren en het recyclen van dozen. Niet alleen in Nederland initiëren we veranderingen, er kan ook een grote bijdrage gedaan worden bij de leverancier. Met name bij Dugros India wordt er vanuit Dugros direct geïnvesteerd in maatregelen. Als lid van LWG (Leather Working Group) zijn er stappen genomen om het milieu minder te belasten. Speciale spuitcabines, veilige opslag en afvalverwerking zijn enkele aanpassingen die zijn gemaakt. Wat dit keurmerk betreft was Dugros India een van de eerste in de regio. Maar het werk is nog niet af, er blijven uitdagingen genoeg.

Uitdagingen

De grootste uitdaging voor Pieter Brussaard is de bewustwording creëren onder de medewerkers, fabrikanten en soms zelfs klanten. In Nederland kan HR samen met Communicatie een bijdragen leveren door actieve interne communicatie rondom dit thema. ‘In India ligt dat anders. De afstand, relatie, kennis en cultuur bemoeilijkt de bewustwording’, aldus Pieter. Maar hij geeft niet op: ‘stap voor stap gaan we verder’.