Op dit moment leven naar schatting 500 miljoen Afrikanen zonder elektriciteit. Voor deze mensen betekenen de nachtelijke uren ofwel volkomen duisternis ofwel het flakkerende licht van een kaars of olielamp. Olielampen hebben echter veel nadelen, zoals veiligheids- en gezondheidsrisico’s, en hoge kosten doordat de prijs van lampolie is gekoppeld aan de olieprijzen. En de lichtopbrengst van deze lampen is zo laag dat lezen nagenoeg onmogelijk is.

Het gevolg daarvan is dat het leven gewoonweg stopt bij zonsondergang, en die vindt plaats omstreeks 18:30 tot 19:00 uur. Kinderen kunnen geen huiswerk maken en aan andere economische activiteiten komt ook een einde, wat de levenskwaliteit beïnvloedt op zowel korte als lange termijn. Verlichtingsoplossingen op basis van zonne-energie kunnen hier werkelijk een verschil maken.

‘My reading light’ levert LED-verlichting van hoge kwaliteit, die gelijkmatig verdeeld wordt over een gepatenteerde, krasvrij gecoate plaat perspex. Hij heeft een zeer laag gewicht en kan boven de pagina van een boek gehouden of geplaatst worden, wat de gebruiker in staat stelt te lezen of te schrijven. ‘My reading light’ heeft een ingebouwde oplaadbare accu die 3,5 tot 9 uur licht levert, afhankelijk van het gekozen verlichtingsniveau. De gebruiker kan kiezen uit de dimstanden hoog/midden/laag.

Naast de standaard leeslamp wordt ook een kleinere en goedkopere versie ontwikkeld met een te verwachten consumentenprijs van minder dan 15 US dollar. Beide uitvoeringen zullen naar verwachting leverbaar zijn vanaf het najaar van 2009.

‘My reading light’ is een duurzame toepassing die werd ontwikkeld door Philips Research Sjanghai, een broedplaats van innovaties voor opkomende markten. Deze nieuwe ontwikkeling is onderdeel van Philips’ commitment aan zowel het ontwikkelen van duurzame verlichtingsoplossingen voor Afrika als aan het partnership met de Nederlandse overheid betreffende het ‘Sustainable Energy Solutions for Africa’ (SESA) project dat erop gericht is voor het jaar 2015 10 miljoen mensen in 10 Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara te voorzien van betaalbare, passende en duurzame energiediensten. SESA is gekoppeld aan bestaande projecten van de Verenigde Naties die ernaar streven duurzame verlichting, kookmogelijkheden en waterzuivering te leveren in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De missie van Philips is het leven van mensen te verbeteren en Philips legt zich er dan ook op toe betaalbare energiezuinige verlichting van hoge kwaliteit beschikbaar te maken voor gebieden waar die het meest nodig is. Philips is ook betrokken bij het initiatief van de World Bank Group om moderne verlichting te leveren aan de 500 miljoen mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara die geen toegang hebben tot elektriciteit. Het ‘Lighting Africa’-project, dat gezamenlijk wordt geleid door de Wereldbank en het IFC, stelt zich ten doel marktcondities te ontwikkelen voor de levering en distributie van nieuwe verlichtingsproducten die geen gebruik maken van fossiele brandstoffen, zoals compacte fluorescentielampen en LED’s, op het platteland en in stedelijke gebieden van de regio die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.