Schiphol Group, Cofely en Philips zijn een samenwerking aangegaan voor de nieuwe verlichting in de terminal van Schiphol. Dankzij verlichting op circulaire basis krijgt Schiphol licht ‘in gebruik’, terwijl Philips eigenaar blijft van de armaturen en de installaties. Philips en Cofely zijn verantwoordelijk voor de prestaties en levensduur van het systeem. Door het gebruik van herbruikbare materialen en energie-efficiënte LED-verlichting wordt 50% afname van het elektriciteitsverbruik gerealiseerd. Het vernieuwde lichtdesign zorgt daarnaast voor een verbeterde lichtbeleving.

Door het toepassen van verschillende circulair economische uitgangspunten creëren Schiphol Group, Cofely en Philips een nieuwe standaard in de transitie naar een circulair economische wereld. De toepassing van circulaire verlichting maakt deel uit van een ingrijpende vernieuwing van de terminal om reizigers meer comfort te bieden en om de capaciteit van Schiphol te vergroten.

Jos Nijhuis, CEO en president-directeur van Schiphol Group: “Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens in de wereld te worden. Wij geloven in een circulaire economie en willen ook een actieve rol spelen bij het realiseren daarvan. Met deze samenwerking met Philips en Cofely maken we een mooie stap in de goede richting. Samen hebben we de gebaande paden verlaten en een innovatieve, out-of-the-box oplossing ontwikkeld. We zetten zo de standaard die past bij het ambitieniveau van de luchthaven.”

Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux: “We zijn trots dat wij met deze innovatieve ‘Circular Lighting’ oplossing een aanzienlijke energiebesparing en een verhoogde levensduur realiseren. Én dat we hiermee een belangrijke bijdragen leveren aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de luchthaven.”

Hans van Happen, COO Cofely Nederland NV: “Cofely is als main contractor van Schiphol continu op zoek naar innovatieve en energiebesparende oplossingen die bijdragen aan de doelstellingen van Schiphol. Deze vernieuwende samenwerkingsvorm met Schiphol en Philips past geheel in de ambitie van Cofely om een leidende rol in de energie-transitie te spelen.”

Duurzame en herbruikbare materialen

Speciaal voor Amsterdam Airport Schiphol – en in samenwerking met architectenbureau Kossmann.dejong en Philips Design, zijn armaturen ontwikkeld met een levensduur die 75% langer is dan gebruikelijk. Daarnaast kunnen onderdelen van de armatuur afzonderlijk worden vervangen. Hierdoor worden de onderhoudskosten gereduceerd en hoeft niet het complete armatuur te worden gerecycled. Bovendien blijft Philips eigenaar van de apparatuur, Schiphol Group betaalt voor het gebruik tijdens de contractduur. Aan het einde van het contract worden armaturen na een upgrade elders opnieuw ingezet, met een maximale vermindering van grondstofgebruik tot gevolg.

Ondersteund door de 24/7 aanwezigheid van Cofely op Schiphol, zorgen Philips en Cofely voor real-time beheer van de verlichting voor het realiseren van een optimale beleving en maximale duurzaamheid. Tegelijkertijd dragen zij zorg voor de intensiteit en betrouwbaarheid van de verlichting op basis van een KPI-model.