Philips staat op nr. 1 op Fortune’s Sustainability All Stars lijst. De lijst omvat de tien best presterende merken wereldwijd, gekeken naar hun duurzaamheidsstrategieën.  Met de nummer één-positie wordt Philips erkend voor zijn milieuvriendelijke innovaties, het gebruik van duurzame grondstoffen  en de inspanningen om zijn CO2-uitstoot te beperken.

“Dit is een geweldige erkenning voor onze voortdurende inspanningen om duurzaamheid volledig te integreren in onze oplossingen, en ook voor de manier waarop we zaken doen met onze klanten en leveranciers”, zegt Robert Metzke, Philips’ Global Head of Sustainability. “Philips heeft zijn strategie volledig afgestemd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s). Wij geloven dat het creëren van duurzame waarde voor onze klanten en de maatschappij de belangrijkste basis is voor duurzame, economische groei.

Voorvechter van de circulaire economie

“De Nederlandse multinational, die zich heeft ontwikkeld tot gezondheidstechnologiebedrijf, is al jaren toonaangevend op het gebied van duurzame investeringen en milieurapportage”, schrijft Fortune. “Recentelijk heeft het bedrijf stappen gezet om het eigen energieverbruik terug te dringen – het bedrijf streeft ernaar om in 2020 volledig CO2-neutraal te zijn en wordt zowel in de VS als in Nederland volledig voorzien van windenergie.”

“En dat geldt ook voor het energiegebruik van zijn producten; van efficiëntere MRI-systemen in ziekenhuizen tot de accu’s van oplaadbare elektrische tandenborstels”, vervolgt het business magazine. “Tegelijkertijd is Philips ook een voorvechter van de circulaire economie geworden, waarbij het zijn afval tot nul wil terugbrengen door grote medische apparatuur terug te nemen en de onderdelen te hergebruiken en op te knappen.”

Duurzaamheid omarmen

Als wereldleider op het gebied van gezondheidstechnologie streeft Philips ernaar vanaf 2030 het leven van 3 miljard mensen per jaar te verbeteren met betekenisvolle innovatie, waaronder 400 miljoen mensen  in gebieden met slechte toegang tot zorg. Het ‘Healthy People, Sustainable Planet’ programma van Philips, dat aansluit bij de SDG’s van de Verenigde Naties, heeft drie speerpunten: toegang tot zorg voor minderbedeelden (SDG3: Gezondheidszorg voor iedereen); circulaire economie en eco-design (SDG12: Duurzame consumptie en productie); en CO2-reductie en het gebruik van duurzame energie (SDG13: Aanpak klimaatverandering).

Philips is het eerste gezondheidstechnologiebedrijf ter wereld dat zijn CO2-emissiedoelstellingen heeft laten goedkeuren door het Science Based Targets-initiative; een samenwerking tussen het Global Compact van de Verenigde Naties, het World Resources Institute en het World Wide Fund for Nature. De samenwerking is gericht op het stimuleren van ambitieuze bedrijfsklimaatmaatregelen.

De duurzaamheidslijst is een subcategorie van de Fortune’s 2019 Change the World-lijst, waar Philips op nummer 43 staat.