Primecook zegt nee tegen PFAS en zware metalen. Dit innovatieve Italiaanse pannenmerk heeft Ecoshield ontwikkeld. Alle pannen, gemaakt van recyclebaar aluminium, zijn voorzien van de gladde en slijtvaste Ecoshield coating waarmee de totale afwezigheid van giftige stoffen kan worden gegarandeerd. Italian cookware in optima forma, zo claimt de producent. Nu ook verkrijgbaar in Nederland en België. Dat is goed nieuws, want gezond koken begint met gezonde pannen.

Teflonpannen en bakpapier zijn nog altijd in veel keukenkastjes te vinden. Logisch, want iedereen heeft een hekel aan het schoonmaken van aangekoekte pannen. Ook prikken we allemaal wel eens met een mes of vork in de pan om te kijken of het eten al gaar is. Geen teflon anti-aanbaklaag is na jarenlang gebruik nog volledig intact. Een beschadigde pan is echter zeer schadelijk voor de gezondheid. Met de Ecoshield pannen van Primecook is koken voortaan niet alleen lekker, maar ook gezond en duurzaam.

Het gevaar van PFAS

PFAS is een verzamelnaam voor chemische verbindingen als PFOA, PFTE en GenX. Ze hebben water-, vuil-, en vetafstotende eigenschapen en worden juist daarom gebruikt in Teflon en bakpapier. Dus ook in de traditionele anti-aanbakpannen. PFOA kan ondermeer kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken, maar verzwakt ook ons immuunsysteem. Teflon verandert bij temperaturen van 150 graden al van structuur, laat bij 240 graden de giftige stoffen vrijkomen en heeft de neiging om bij hogere temperaturen zelfs los te laten. Dit is met het blote oog niet te zien. Het is vaak wel te ruiken. PFAS komt als restafval in de lucht, in de grond en in ons drinkwater. Europa wil het in 2030 uit alle producten hebben. Daarop wachten is gelukkig niet nodig.

Gezond koken begint met gezonde pannen

De Primecook Smeralda serie bestaat uit duurzaam geproduceerde pannen met de Ecoshield anti-aanbaklaag. De anorganische samenstelling op waterbasis, met minerale microdeeltjes maakt deze coating volkomen veilig. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen: gas, inductie, elektrisch, keramisch en kunnen zelfs in de oven. De pannen bevatten dus geen schadelijke stoffen als PFAS, nikkel, lood of cadmium. Ook geen microplastics. Er komen geen schadelijke dampen vrij tijdens het koken, bakken en braden. Ook niet bij hoge temperaturen. Ecoshield is het veilige alternatief voor Teflon. En heeft betere eigenschappen dan een keramische anti-aanbaklaag. De coating is zo glad dat bakken zonder vet mogelijk is en schoonmaken kinderspel. De pannen beschikken over ergonomische handgrepen die niet heet worden.

Italiaanse passie voor ecovriendelijk koken

Twee bevlogen Italiaanse broers, Roberto en Angelo Bossini, hebben Ecoshield ontwikkeld. Zij zijn jarenlang bezig geweest met het vinden van een goed en veilig alternatief voor de antiaanbak-coatings met PFAS. Een duurzame en sterke coating die geen afbreuk doet aan de kookeigenschappen, maar deze juist verbetert. Het resultaat is een noviteit op het gebied van gezond koken. Primecook wordt in Noord-Italië geproduceerd. Hierbij worden de meest milieuvriendelijke technieken gebruikt en uitsluitend materialen die recyclebaar zijn. Het merk biedt een complete lijn met koekenpannen, hapjespannen, braadpannen en ovenschalen. Letterlijk en figuurlijk groene pannen. Fraai vormgegeven met veel aandacht voor gebruiksgemak en duurzaamheid. Voor Italianen is puur en lekker koken een way of life. Aan het materiaal worden dan ook hoge eisen gesteld. Primecook ecofriendly cookware is nu beschikbaar voor de verwende thuiskok en veeleisende chef.