Het duurzaamheidsverslag is niet voorgelegd en goedgekeurd door een accountant. Het is ook niet opgesteld volgens de richtlijnen van het Global Reporting Initiative, de informele wereldwijde standaard voor duurzame en maatschappelijke jaarverslagen.

Toch is het als eerste verslag goed te vergelijken met westerse bedrijven die voor het eerst een rapport uitbrachten over hun prestaties op het gebied van mensen, milieu en winst.

Daarnaast wordt uit het verslag duidelijk dat PetroChina ook doet aan bedrijfsfilantropie. Zo heeft de oliemaatschappij in 2006 omgerekend euro 7,8 mln uitgegeven aan hulp bij natuurrampen en euro 1,57 mln aan onderwijs. Niet alleen in China, maar ook in andere landen waar het olieconcern actief is, zoals Kazachstan en Indonesië. Kazachstan kreeg twaalf ambulances en 100 computers voor scholen. In Indonesië investeerde PetroChina euro 630.000 in het herstel van wegen en gebouwen in de steden.

In de inleiding van het rapport schrijft Jiang Jiemin, de president van PetroChina, dat zijn bedrijf streeft naar een economie van recycling en een meer efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Hoewel het duurzaamheidsrapport niet precies in bedragen aangeeft wat de investeringen zijn in duurzame energie, zegt PetroChina hard te werken aan de ontwikkeling van niet-conventionele energiebronnen. Daarvoor heeft het bedrijf een aantal experimenten opgezet met methaan uit kolen, oliewinning uit zand en rotsformaties.

Daarnaast heeft het bedrijf een overeenkomst getekend met twee Chinese provincies – Yunan en Sezhuan – voor de gezamenlijke ontwikkeling van bio-energie. Er is al een biodiesel-pilotproject in de Zuid-Chinese stad Nanchong.

Op sociaal gebied meldt PetroChina dat het de werk- en leefomstandigheden van zijn werknemers zo heeft verbeterd dat ook zij profiteren van de prestaties van het bedrijf. Dat betekent dat de werknemers ondersteund worden bij de ontwikkeling van hun carrière en dat er voor hun fysieke en geestelijke gezondheid gezorgd wordt.

Sociale Chinezen
consumeerden zelf in 2006 18% minder energie bij de productie van olie en gas

investeerden vorig jaar euro 1,3 mrd in veiligheids-, gezondheids- en milieumaatregelen

bespaarden in 2006 60 miljard liter water bij de productie van al zijn energiesoorten wonnen vorig jaar de ‘social responsibility award’ van ‘People’s Daily Online”