Peter Millenaar is multi-ondernemer en directeur van BBLeap. Zijn stelling ‘average sucks!’ zorgde ervoor dat hij samen met twee partners dit bedrijf startte in 2019. Hierin bundelt hij zijn kennis, kunde en visie op landbouw; met technologieën en systemen op plantniveau te kunnen boeren. Deze ‘precisielandbouw’ lost grote problemen op in ons landbouw- en voedselsysteem. Het staat garant voor beter boeren en overstijgt tegelijkertijd de ambities van Eurocommissaris Frans Timmermans die beschreven staan in de Green Deal. Peter vertelt in podcastaflevering 9 van ‘Elise in MVO-land’ over zijn eigen innovatiekracht, zijn visie op de landbouwsector en wat innovatie kan brengen voor een betere wereld.

Landbouw op plantniveau

Peter heeft een heel duidelijk beeld van hoe de landbouw er over 10 jaar uit zou moeten zien: door slim op plantniveau te werken, hoeven boeren minder gewasbeschermingsmiddelen en/of voedingsstoffen te gebruiken. Daardoor worden gewassen gezonder, weerbaarder en sterker, behoud de grond zijn vruchtbaarheid en groeit de biodiversiteit. Het bedrijf past de nieuwste technologieën – zoals IoT, AI, Deep Learning, sensortechnologie – toe. Bovendien werken deze technieken ook op bestaande machines.

Ben je ziek, dan krijg jij alleen antibiotica van de dokter. Op een perceel met 35000 plantjes, krijgen ze allemaal dezelfde hoeveelheid medicijnen. Ziek of niet. Dat proberen we met BBLeap te doorbreken door gericht dat betreffende plantje te verzorgen en de rest ongemoeid te laten.” – Peter

Op zoek naar snelheid en groei

BBLeap is een zeer ervaren start-up dat zich op de meer ontwikkelde landbouw richt. Daar ziet Peter een bepaalde verzadigingsgraad; ‘Als het goed gaat waarom zou je dan veranderen’. Hij kan zich daar moeilijk bij neerleggen. Er wordt nog veel te veel onnodig bespoten. In zekere zin wakkert die weerstand zijn bezieling aan. Samen met zijn team werkt hij er hard aan om voldoende boeren, klanten en organisaties achter zich te krijgen om het totale landbouwsysteem – nationaal en internationaal – beter en vitaler te krijgen. Het gaat hem niet snel genoeg, maar als hij terugkijkt ziet hij een ontwikkeling van ongeloof naar geloof bij boeren dat spuiten op plantniveau de toekomst is.

Als je de eerste bent met iets nieuws, dan sta je vaak alleen. Mensen zullen er iets van vinden of proberen je op een ander spoor te zetten. Sta open voor opbouwende en onderbouwde feedback, maar laat je niet te makkelijk van je koers afbrengen!” – Peter

Potentie om het beste AgTech bedrijf van de wereld te worden

BBLeap bestaat nu uit 15 man, maar de verwachting is dat het binnen drie jaar uitgroeit naar 50 werknemers plus een toename in partnerschappen. De laatste groep bepaalt mede de snelheid van de groei; als zij zich goed ontwikkelen dan kunnen BBLeap en de andere betrokken partijen zich focussen op de eigen krachten. Met het doel om het klantenbestand van tientallen naar honderden naar duizenden klanten per jaar te laten groeien. Dan zou BBLeap wel eens het beste AgTech bedrijf van de wereld kunnen worden.

BBLeap bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. Voorgangers van multi-ondernemer Peter Millenaar  in deze 9de aflevering zijn bijvoorbeeld Studio Wae, Schijvens Corporate Fashion en Secrid.  De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast: