Bioscoopketen Pathé kondigt vandaag met trots aan dat haar bezoekers maar liefst vijf miljoen PET-flesjes en blikjes hebben gedoneerd aan drie goede doelen. In totaal is daarmee een bedrag van €750.000,- gedoneerd aan Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job en de Plastic Whale Foundation. Een mooie prestatie, die bijdraagt aan betere afvalscheiding én een positieve impact heeft op mens en milieu.

Sinds de invoering van statiegeld op PET-flesjes op 1 juli 2021 (en blikjes sinds 1 april 2023) faciliteert Pathé met 240 donatiebakken donaties van statiegeld aan de drie maatschappelijke partners. Met het opgehaalde bedrag van € 750.000,- kan Pathé samen met haar bezoekers helpen het verschil te maken. De drie goede doelen passen bij de ambitie van Pathé om zo min mogelijk impact te hebben op het milieu (Plastic Whale Foundation) en bioscoopbezoek toegankelijk te maken voor iedereen ongeachte leeftijd, inkomen, achtergrond en gezondheid (Bio Vakantieoord en Stichting Jarige Job).

Pathé werkt ook op andere vlakken samen met de maatschappelijke partners. Zo stamt de samenwerking met Bio Vakantieoord uit 1927, toen Bio Vakantieoord werd opgericht door onder anderen Abraham Tuschinski en de Nederlandse Bioscoopbond. Ook zijn er geregeld All Stars acties voor Bio Vakantieoord en worden Pathé filmvouchers toegevoegd aan de verjaardagsboxen van Stichting Jarige Job voor de leeftijd 16-18 jaar.

Reacties van de goede doelen

Frans Wientjes, directeur van Bio Vakantieoord: “Wij zijn trots dat we al 96 jaar gesteund worden door de bioscopen en filmtheaters en dat door de opbrengst van het statiegeld van de petflesjes en blikjes gezinnen met een ernstig gehandicapt kind op het Bio Vakantieoord een onbezorgde vakantie kunnen doorbrengen. Wij zijn Pathé daarom ook bijzonder dankbaar en danken de Pathé bezoekers hartelijk namens het hele Bio Vakantieoord en al haar vakantiegasten!”

Huib Lloyd, directeur en oprichter van Stichting Jarige Job: ”Met de opbrengst van de statiegeld donaties dragen de bioscoopbezoekers van Pathé bij aan feestelijke verjaardagen voor minderbedeelde kinderen. Heel mooi dat er met een klein gebaar zo’n grote impact wordt gemaakt!“

Sarah de Beurs, directeur Plastic Whale Foundation: “Wij zetten ons elke dag in om zo veel mogelijk kinderen op een positieve en actieve manier te betrekken bij oplossingen voor de plastic soep en met hen in actie te komen voor plasticvrij land en water. Dankzij de geweldige support en donatie van de bezoekers van Pathé hebben de afgelopen 1,5 jaar bijna 5.000 kinderen aan onze lesprogramma’s en clean-ups mee kunnen doen! Hier zijn wij ongelooflijk trots op en dankbaar voor.”

Donaties zullen komend jaar nog verder stijgen

Ook het komende jaar zullen de donaties van de PET-flesjes en blikjes worden geschonken aan Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job en Plastic Whale Foundation. Bezoekers kunnen uiteraard ook altijd hun gekochte flesjes en blikjes mee naar huis nemen en deze later inleveren bij een innamepunt zoals een supermarkt, zodat zij op die manier het betaalde statiegeld zelf ontvangen.

Pathé onderneemt nog veel meer activiteiten om de impact op het milieu te verminderen. Lees meer hierover op pathe.nl/mvo. Meer informatie over statiegeld bij Pathé is hier te vinden.