Braskem, de grootste biopolymeerproducent ter wereld met Europees hoofdkantoor in Rotterdam, en Lummus Technology, een wereldwijde leverancier van procestechnologieën en waardegedreven energieoplossingen, gaan een partnerschap aan om wereldwijde licenties af te geven. De licenties worden verleend aan Braskems technologie voor de productie van groene ethyleen, wat de basis vormt voor bio-ethanol (de hernieuwbare grondstof die o.a. wordt gebruikt voor de productie van bio-based plastics). De samenwerking zal het gebruik van bio-ethanol voor chemicaliën en kunststoffen versnellen en de inspanningen van de petrochemische industrie naar een CO₂-neutrale circulaire economie ondersteunen. Ook zal de technologie door het partnerschap meer landen bereiken. 

Vraag naar groen ethyleen neemt toe

Samen zorgen Braskem en Lummus dus voor de groei van groene ethyleenproductie wereldwijd. Braskem is een van de pioniers op het gebied van het aanleveren van hernieuwbare grondstoffen voor de productie van bio-based kunststoffen en kondigde onlangs de doelstelling aan om tegen 2030 1 miljoen ton I’m green™-polyethyleen te produceren. Samenwerking is essentieel om dit doel te bereiken. Dit partnerschap past dan ook goed bij Braskems missie om het leven van mensen beter te maken en manieren te ondersteunen die zorgen voor een duurzamere toekomst. De vraag naar groen ethyleen neemt toe en het in licentie geven van een bewezen technologie die al meer dan 10 jaar wordt gebruikt, biedt het nodige vertrouwen voor toekomstige investeringen.

Wereldwijde licentie

Lummus, een erkend leider op het gebied van ethyleenproductietechnologieën, heeft licenties voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde ethyleencapaciteit, waardoor het bedrijf zowel de technische capaciteit als de licentie-expertise heeft om de technologie achter groene ethyleen verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dit partnerschap maakt de licentie van de technologie wereldwijd mogelijk.

“Lummus brengt licentie-ervaring en proceskennis in dit partnerschap, waardoor we het bereik van Braskems bewezen groene ethyleentechnologie wereldwijd uit kunnen breiden. Met dit initiatief hopen wij ook bij te dragen aan een alternatief voor de industrie om naar een CO₂-neutrale circulaire economie te gaan,” aldus Walmir Soller, VP Olefins/Polyolefins Braskem Europe & Asia en CEO Braskem Netherlands BV.

“We zijn zeer enthousiast over dit partnerschap, dat de wereld helpt om grondstofbronnen voor chemicaliën en kunststoffen te diversifiëren met biomassa. Door gebruik te maken van de gecombineerde ervaring en expertise van Lummus en Braskem om groene ethyleen te produceren, wordt de CO₂-voetafdruk verminderd en wordt een veelbelovende rol gespeeld in de energietransitie. Braskem heeft de technologie reeds met succes op grote schaal toegepast. Samen gaan wij de wereldwijde productie van CO₂-arme chemicaliën en polymeren uit hernieuwbare grondstoffen uitbreiden, en onze klanten helpen hun producten CO₂-vrij te maken en groenere producten te produceren,” zei Leon de Bruyn, President en Chief Executive Officer van Lummus Technology.