Organisch, dynamisch en sfeerverhogend licht in je woonkamer? De Nijmeegse start-up Organic Lighting maakt dit vanaf nu met slimme en duurzame technologie mogelijk. Organic Lighting wil de verlichtingsmarkt vernieuwen door dynamische verlichting op de markt te brengen, die de beweging van licht in de natuur nabootst. Het licht van hun eerste, volledig zelf ontwikkelde 100% Dutch designlamp kan schakelen tussen subtiel, dan weer intens, maar nooit hetzelfde en altijd ondersteunend aan het welzijn van de gebruiker.

Sebastian Kügler, oprichter en creatief brein achter Organic Lighting: “Hoewel alles in de natuur dynamisch en bewegend is, is kunstlicht tegenwoordig bijna altijd statisch. Zelden is het zo subtiel ontroerend als de natuur. Natuurlijke lichteffecten ondersteunen planten en dieren, maar het kunstlicht van vandaag de dag brengt slechts zeer beperkt ondersteuning, sfeer en warmte. Onze verlichting doet dat wel.”

Organic Lighting maakt zijn debuut met de Lavalamp: een staande lamp voor de woonkamer die bewegende lichteffecten in een duurzame body presenteert. Natuurlijke materialen en slimme technologie worden hierbij gecombineerd met Dutch design tot een duurzame, dynamische designlamp. De lamp kan zowel worden gekocht als geleased.

Naast eindproducten voor de verkoop, levert Organic Lighting maatwerk en consultancy voor particulieren en bedrijven die binnen- of buitenruimtes willen verlichten. Ook is het mogelijk  lampen of andere meubelstukken waarop je bent uitgekeken door Organic Lighting te laten transformeren in een future proof product. Zo krijgt je favoriete lamp of meubel een tweede leven.

Een van de bestaansredenen van Organic Lighting is ontevredenheid over de geringe mate van duurzaamheid in slimme verlichting. Ondoorzichtige processen, geplande veroudering, de wegwerpmaatschappij en een gebrek aan privacy en verantwoord ketenbeleid zijn een doorn in het oog van dit team van duurzame pioniers uit Nijmegen. “In 2020 richt je simpelweg geen bedrijf op dat duurzaamheid niet als een van zijn kerncompetenties ziet,” stelt Sebastian Kügler.

We willen producten maken waar wij als makers trots op zijn en die je graag in je huis wilt hebben. Slimme technologie en een te grote focus op de korte termijn, gaat veel te vaak gepaard met compromissen op het gebied van duurzaamheid. Dat is niet hoe wij aan de toekomst willen bijdragen. Organic Lighting lampen zijn dan ook gemaakt van verantwoord geproduceerde materialen die lang meegaan. Onze producten zijn modulair opgebouwd om ze gemakkelijk te kunnen repareren en worden nog jarenlang van software-updates voorzien. Zo groeien deze lampen met de gebruiker en de tijd mee, waardoor ze niet snel vervelen. Om echt een verschil te kunnen maken op het gebied van elektronische onderdelen hebben we nog wel een lange weg te gaan, maar de eerste stap is gezet.