Jarenlang was zwart dé kleur. Al kiest Cosmo in 2007 voor groen: groen voor body, mind en milieu.

Doe het zelf
Wist je dat voor de productie van 250 gram katoen gemiddeld 125 gram bestrijdingsmiddel nodig is? En dan te bedenken dat er nog maar weinig bedrijven zijn die biologische katoen in T-shirts verwerken. Toch zit Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen in de lift. Sommige bedrijven, zoals de Bijenkorf, hanteren zelfs een speciaal MVO-beleid. Zet daarom op je lijst met goede voornemens het besluit dit voorjaar je wardrobe op te frissen met een biologisch verantwoord ontwerp. Anders komen we nooit ergens.

Groene apparatuur
Op zoek naar een nieuwe tv, auto of wasdroger? Kijk op www.top10.hier.nu welk huishoudelijk apparaat je het beste kunt kopen. Want zuinige apparatuur helpt niet alleen de klimaatverandering voorkomen, het bespaart ook nog op de energierekening. De site www.hier.nu is trouwens ook een leuke om eens te bekijken. Met onder andere veel energie- en milieubesparende tips.

In en om ’t huis
Voor de groene Miepjes Kraak onder ons: aangekoekt vet in de oven en aangebrande pannen maak je schoon met heet sodawater. Een verstopte gootsteen? Een kopje zout, een kopje bakpoeder en een ketel kokend water ontstoppen de boel milieuvriendelijk. Op 60 graden wassen is beter dan op 90 graden en het wordt echt net zo schoon. De thermostaat van de verwarming 1 graad lager zetten scheelt enorm op het energieverbruik. En vergeet niet ’s nachts de standby-knop van de televisie of stereotoren uit te zetten (als we dat niet doen, is in 2020 dit standby-verbruik 10 procent van het totale elektriciteitsgebruik). ’s Nachts de computer uitzetten scheelt ook een tientje per jaar.

Nog meer tips vind je in het februarinummer van Cosmopolitan (vanaf 12 januari te koop in de winkel).