Nieuw onderzoek in de VS toont aan dat bedrijven eerder geneigd zijn milieuregels te overtreden wanneer financieel managers (CFO’s) te veel vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Deze milieuovertredingen schaden de prestaties van het bedrijf op de lange termijn, met name wat betreft kredietratings. Het onderzoek, dat bijna 600 Amerikaanse bedrijven over een periode van 17 jaar onderzocht, toonde echter aan dat bedrijven in staten met wetten die hen verplichten rekening te houden met de belangen van alle stakeholders – niet alleen aandeelhouders – deze problemen beter managen en hun financiële gezondheid beschermen. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de University of East Anglia (UEA) en Heriot-Watt University, samen met collega’s van Coventry University, Bangor University en de University of Aberdeen.

Financiële focus

De meeste eerdere studies richtten zich op CEO’s, maar deze richtte zich op Chief Financial Officers (CFO’s), de belangrijkste financiële besluitvormers van bedrijven. De bevindingen worden vandaag gepubliceerd in het tijdschrift European Management Review.

“Nieuw is dat we laten zien dat de persoonlijkheid van CFO’s – vooral als ze overmoedig zijn – kan leiden tot risicovolle beslissingen die zowel het milieu als het bedrijf schaden”, aldus dr. Yurtsev Uymaz van de Norwich Business School van de UEA. “We laten ook zien dat bepaalde staatswetten kunnen helpen die risico’s in de hand te houden.”

Professor Patrycja Klusak van de Heriot-Watt University voegde eraan toe: “Dit is belangrijk omdat het het gedrag van leidinggevenden verbindt met reële gevolgen zoals vervuiling en financiële schade. Het suggereert dat aandacht besteden aan de persoonlijkheidskenmerken van bedrijfsleiders – met name CFO’s – belangrijk is. Het laat ook zien dat wetgeving gericht op stakeholders kan helpen ongewenst gedrag te voorkomen en zowel het publiek als investeerders te beschermen.”

Gezien de belangrijke rol van de overmoed van senior executives bij het vormgeven van milieumaatregelen van bedrijven, stellen de auteurs dat er behoefte is aan versterking van de interne controle en het toezicht op beslissingen met grote impact, met de actieve deelname van alle stakeholders.

“Het beperken van overmoed bij managers door middel van regelgeving kan het vertrouwen van investeerders vergroten, omdat het helpt de neiging tot kortetermijndenken, die voortkomt uit deze overmoed, tegen te gaan”, aldus dr. Uymaz. “Vooral bedrijven met overmoedige CFO’s kunnen meer profiteren van wetgeving die gericht is op stakeholders, terwijl ze tegelijkertijd hogere boetes krijgen voor milieuovertredingen.

“Onze bevindingen zijn ook waardevol voor stakeholders zoals werknemers, klanten, investeerders en lokale gemeenschappen, wier vertrouwen en welzijn mogelijk in gevaar zijn. Als de cognitieve en psychologische vooroordelen binnen het management een cruciale rol spelen in de milieubeslissingen van bedrijven, kan het aanpakken van deze vooroordelen de prikkels van managers en organisaties verschuiven, met verstrekkende gevolgen, niet alleen voor de financiële markten, maar ook voor de maatschappij.”

Overmoed kan schadelijk zijn

De bevindingen tonen aan dat de verschillende rollen van bestuursleden niet mogen worden onderschat, aangezien ze de milieu-impact van bedrijven kunnen versterken. Hoewel overmoed van managers groei kan stimuleren, kan het ook schadelijk zijn voor de milieuprestaties als het niet goed in balans is en onder controle wordt gehouden. De auteurs stellen dat dit met name belangrijk is op bedrijfsniveau, aangezien milieumisbruik kan leiden tot aanzienlijke reputatieschade en juridische kosten.

Het team bestudeerde financiële gegevens, het gedrag van leidinggevenden en gegevens over milieuovertredingen van Amerikaanse bedrijven van 2006 tot 2022. De onderzoekers analyseerden vervolgens hoe deze factoren met elkaar verbonden waren en hoe de invoering van wetgeving voor belanghebbenden de resultaten beïnvloedde.

De steekproef omvatte bedrijven in de luchtvaart, de maakindustrie, de petroleum-, technologie- en telecomsector. De onderzoekers ontdekten dat bruine industrieën (alleen al de luchtvaart en petroleumindustrie) ongeveer 62% van de tijd de milieuregels overtraden, vergeleken met 10,6% in groene industrieën (technologie en telecom).

Vanwege de aard van hun activiteiten vormen sommige industrieën een groter risico op milieudegradatie dan andere, wat de studie aantoont. gecontroleerd voor.