Een duurzamer eventbeleid hoeft niet ingewikkeld of kostbaar te zijn, wijst een doorrekening in opdracht van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) uit. Met slimme keuzes voor catering, materialen, mobiliteit en afval kan de CO₂-uitstoot van een event tot wel 70% teruggebracht worden. Tijdens de komende Green Week, van 19 tot en met 23 mei, gaat de TU/e daarmee verder aan de slag en deelt die kennis graag ook met andere partijen.

Naast onderwijs en onderzoek vinden op de TU/e campus verschillende evenementen plaats. Jaarlijks zijn dat circa 36 grote evenementen (250 – 4000 bezoekers ), 20 middelgrote evenementen (150 – 250 bezoekers) en 300 kleine evenementen (tot 150 bezoekers). Om te weten (en meten) hoe die voldoen aan het eigen duurzame evenementenbeleid, heeft de universiteit het externe bureau PHI Factory ingeschakeld om de CO₂-voetafdruk van een van die events – de Sustainability Day op 3 oktober 2024 – in kaart te brengen.

Doorrekening op impact categorieën

Op dit 9 uur durende evenement kwamen in totaal 450 bezoekers af. De doorrekening van PHI Factory is afgezet tegen een soortgelijk event met reguliere keuzes in de zogeheten ‘impact- categorieën’ Energie, Mobiliteit, Catering, Servies & Bestek en Materialen & Afval. Belangrijke kanttekening daarbij is dat de grootste impact zit in de vervoerskeuzes van bezoekers, waar organisatoren vaak weinig invloed op hebben. Daarnaast bleek de impact van stroomverbruik tijdens de Sustainability Day nagenoeg nul, omdat de TU/e al gebruikmaakt van groene stroom.

Maar ook op het gebied van catering (vega versus vlees), (promotie)materialen (digitaal versus tastbaar) en afval(verwerking) zijn grote slagen te slaan. De Factsheet ‘Eventscan TU/e Sustainability Day’ bevat meer toelichting, maar de belangrijkste conclusies zijn:

  • Een regulier evenement heeft een uitstoot van 3211 kg CO2 t.o.v. 1866 kg CO2 voor de Sustainability Day. Dat is 72,1% meer.
  • Mobiliteit van bezoekers (1001 kg CO2), catering (296 kg CO2) en materialen en afval (515 kg CO2) hebben de grootste absolute impact.
  • Het grootste verschil tussen de Sustainability Day en een regulier evenement zat hem in de catering (296 kg CO2 bij Duurzaam vs. 1008 kg CO2 bij regulier) en materiaalgebruik (515 kg CO2 bij Duurzaam vs. 915 kg CO2 bij Regulier).
  • De grootste impact bij Materialen en Afval zat hem in tien aluminium buizen die in de (van gerecyclede PET-flessen gemaakte) banners zitten, namelijk 378 kg CO2 van in totaal 515 kg CO2.

Inzichtelijke rekentool

Op verzoek van de TU/e ontwikkelde PHI Factory een handige online rekentool die inzichtelijk maakt hoeveel concrete CO₂-besparing elke specifieke keuze oplevert. Met deze kennis en inzichten bouwt de TU/e verder aan een duurzaam evenementenbeleid, als onderdeel van het overkoepelende TU/e Sustainability Office in zowel governance, campus operations, onderzoek en onderwijs. Ook andere organisatoren van bijvoorbeeld festivals of congressen kunnen deze tool kosteloos gebruiken om hun eigen evenement onder de loep te nemen.

Foto: Een overzicht van het duurzaamheidsbeleid van de TU/e tijdens de Sustainability Day / Bart van Overbeeke