Alternatieven voor plastic kunnen het milieu nog erger belasten dan plastic, zeggen deskundigen. Gebruik ervan zou onder meer leiden tot hogere CO2-uitstoot.

Bedrijven voelen steeds vaker de druk van het publiek om over te stappen op alternatieven voor plastic. De Britse Circular Economy Taskforce sprak met supermarkten en merken over hun beleid en constateerde dat, zonder overheidssturing, het plasticprobleem wordt vervangen door nieuwe vormen van vervuiling.

In sommige gevallen, zeggen de auteurs in het rapport Plastic Promises “leidt overstappen van plastic op andere materialen tot een grotere CO2-voetafdruk.” Papieren tassen hebben bijvoorbeeld een hogere CO2-uitstoot dan plastic tassen en vervoer van glazen flessen leidt door hun gewicht tot hoger brandstofverbruik.

Concurrentie

Hoewel ze hetzelfde doel hebben, ontwikkelen bedrijven vaak elk hun eigen plasticbeleid, met de bedoeling er concurrentieel  voordeel uit te halen. “Dat kan het milieuprobleem uiteindelijk erger maken”, staat in het onderzoek.

Tegelijkertijd geven bedrijven aan dat ze graag willen dat de overheid meer richting geeft in deze ontwikkelingen, door het opstellen van standaarden die coherente actie in de industrie mogelijk maken.

Frustratie

Die sturing is belangrijk, zegt ook Adam Read, directeur van SUEZ Recycling and Recovery in Groot-Brittannië. Hij wijst erop dat “kortetermijnbeslissingen kunnen leiden tot langetermijnproblemen voor de circulaire economie.”

“Verandering moet gestuurd en gepland worden als we toe willen naar een volledig gesloten systeem voor recyclage, en belangrijker nog, hergebruik.”

Te snelle reacties van bedrijven om consumenten tevreden te stellen, leveren recyclagebedrijven frustratie op, zegt Dan Cooke, hoofd Duurzaamheid bij recyclagebedrijf Viridor. Deze bedrijven stappen bijvoorbeeld over op alternatieven zoals gecoat karton en composietmaterialen die minder goed te recycleren zijn, en die slechter kunnen zijn voor het milieu.

Milieuorganisatie The Green Alliance zegt dat het publiek zicht terecht zorgen maakt over plasticvervuiling. “Maar we willen niet dat diezelfde mensen over een paar jaar woedend zijn over de nieuwe milieuproblemen die door de alternatieven worden veroorzaakt. We moeten de kern van het probleem aanpakken, en dat is onze wegwerpmaatschappij.”