Als ondertekenaar van de Green Deal Duurzame Zorg, streeft ouderenzorg-organisatie Omring naar een CO2-reductie van 55% in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050. Daarom schakelt zij over op 100% groene, Nederlandse stroom. Omring verwacht hiermee in totaal 3.275 ton CO2 (53% in scope 1 en 2) per jaar minder uit te stoten op al haar locaties. Zo draagt zij bij aan het verduurzamen van de zorgsector.
Verduurzamen in zorginstellingen is mogelijk
Met de keuze voor windenergie uit Nederland laat Omring zien dat het mogelijk is om duurzaamheid te integreren in zorginstellingen. “We gaan met terugwerkende kracht per 1 maart 2025 over op Nederlandse windenergie. Deze overstap biedt niet alleen Omring, maar ook andere zorgorganisaties de kans om bij te dragen aan het verduurzamen van het Nederlandse energienet en het verminderen van de eigen CO2-uitstoot”, aldus Marcel Rosendaal, directeur vastgoed bij Omring.
Elke Burghoorn, projectleider circulaire bedrijfsvoering, voegt toe: ‘Het wijzigen van het energiecontract ging relatief makkelijk. Heel fijn, want de zorgsector heeft een cruciale rol te spelen in het realiseren van de klimaatdoelen. Wij hopen dat andere zorginstellingen onze keuze volgen en ook overstappen naar duurzame Nederlandse energie.’
Waarom is overstap van Europese naar Nederlandse windenergie belangrijk?
Door te kiezen voor Nederlandse hernieuwbare energie draagt Omring direct bij aan het verduurzamen van het Nederlandse energienet, stimuleert zij het ontwikkelen van lokale opwekcapaciteit en kan zij haar CO2-reductiedoelstellingen effectiever realiseren. Hiermee beschermt zij de gezondheid van huidige en toekomstige generaties. Bovendien is het overstappen naar Nederlandse windenergie ook een kans om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energiebronnen en om de energiezekerheid in Nederland te vergroten.
Elke Burghoorn benadrukt: ‘Deze overstap sluit aan bij de pijler ‘Gezonde Omgeving’ van de Omring-strategie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hierin werken we aan het verminderen, compenseren en neutraliseren van onze emissies, met als doel het creëren van een gezonde omgeving.’
Omring en de ‘Milieuthermometer Zorg’ van het Milieuplatform
Omring wil voldoen aan de duurzaamheidseisen van de ‘Milieuthermometer Zorg’ en laat dit jaar haar vastgoed certificeren op het bronzen niveau. Het doel is om in 2026 het gouden certificaat te behalen voor het verduurzamen van al haar woonzorglocaties. De keuze voor 100% groene, Nederlandse stroom draagt bij aan het halen van deze doelstelling, die vraagt om minimaal 30% duurzame energie van Nederlandse oorsprong.
Tip voor zorgorganisaties: een hybride vorm kan ook
Zorgorganisaties die een andere benadering willen volgen, kunnen kiezen voor een hybride model, waarbij 30% van de energie uit Nederlandse duurzame bronnen komt. Deze keuze voldoet ook aan de eisen van de ‘Milieuthermometer Zorg’. Beide opties (30% of 100% Nederlandse hernieuwbare energie) dragen bij aan het verduurzamen van de zorgsector en bieden zorginstellingen flexibiliteit in het behalen van hun duurzaamheidsdoelen.