Vandaag vond in Shanghai de wereldwijde lancering plaats van de Nudge Global Leadership Challenge. Nudge organiseert dit jaar de eerste wereldwijde editie van dit ontwikkeltraject op het gebied van leiderschap en duurzaamheid voor jonge professionals. De organisatie wordt hierin ondersteund door Founding Partner Accenture.

Op 7-9 november 2014 komen 60 deelnemers uit 30 landen* naar Amsterdam om drie dagen intensief samen te werken. Gedurende 3 x 24 uur worden de deelnemers in workshops, debatten en voordrachten voortdurend uitgedaagd, gemonitord en getest op moedig en daadkrachtig leiderschap. Voor elk onderdeel zijn punten te verdienen. De drie kandidaten met de hoogste scores winnen de challenge en gaan naar huis met de titel “Best Global Young Leader in Sustainability 2014”. Zij mogen op reis naar Afrika om een project van de WakaWaka foundation uit te voeren.

De Nudge Global Leadership Challenge is de internationale editie van de al twee keer eerder georganiseerde succesvolle competitie voor Nederlandse jonge professionals. In 30 landen* kunnen jonge professionals zich online aanmelden en meedoen aan het nominatieproces. Daarnaast kan in elk land één bedrijf zich verbinden aan de challenge als lokale partner. Accenture bewaakt het nominatieproces van kandidaten en helpt Nudge en de lokale partner bij de beoordeling van de inzendingen. De beste kandidaat komend uit het nominatieproces en een jonge professional afgevaardigd door de lokale partner nemen deel in de wereldwijde competitie.

In een intensief ontwikkeltraject met wedstrijdelement zullen alle 60 genomineerde kandidaten hun leiderschapskwaliteiten versterken en een wereldwijd netwerk bouwen. Dit stelt ze in staat krachten te bundelen, alsmede de organisaties waar ze werkzaam zijn met elkaar in contact te brengen. De winnaars van de Nudge Global Leadership Challenge mogen in 2015 hun leiderschapskwaliteiten inzetten ter ondersteuning van een van de WakaWaka Foundation projecten in Afrika. Hierbij krijgen ze de kans het leven van vele honderden mensen te veranderen.

Nieuw leiderschap nodig

Het thema van de challenge is Leadership in the Age of Transformation. We staan de komende decennia voor een groot aantal mondiale uitdagingen. Verwachte tekorten aan grondstoffen vragen om andere economische oplossingen. Nieuwe technologieën bieden kansen, maar zorgen ook voor nieuwe dilemma’s. Toenemende globalisering en inkomensongelijkheid zorgen voor oplopende sociale spanningen. De roep om verantwoord leiderschap/responsible leadership is luider dan ooit. Ondertussen wordt steeds duidelijker dat het integreren van duurzaamheid binnen bestaande structuren en denkkaders geen gemakkelijke taak is.

Jan van Betten, oprichter Nudge: “Duurzaamheid vraagt om het veranderen van ons economisch denkkader, van onze manier van leven en zaken doen. Om zulke veranderingen in de maatschappij adequaat te sturen en te initiëren is een ander soort leiderschap nodig. Leiderschap in zo’n omgeving vraagt om meer dan ondernemerschap, creativiteit en innovatie. Het vraagt om leiders met moed, daadkracht en visie, die nadrukkelijk werken vanuit verbinding en samenwerking. Zij handelen als aanjagers en durven eerste stappen te zetten. Zo creëren ze inspirerende voorbeelden en best practices voor anderen.”

Manon van Beek, country managing director Accenture in Nederland: “In de Nudge Global Leadership Challenge komen voor ons belangrijke thema’s als duurzaamheid, sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid, leiderschap en talentontwikkeling samen. Het biedt ons de mogelijkheid de relatie met onze klanten via deze onderwerpen te intensiveren. Daarnaast is Accenture vanaf het eerste uur al fan van dit duurzame platform. We ondersteunen dit initiatief dan ook graag met onze wereldwijde toegang tot zowel bedrijfsleven als talent.”

Voorzitter van de Raad van Aanbeveling Annette Nijs, executive director van de China Europe International Business School in Shanghai: “The world is in a spin, in many ways. Leaders of the future should be highly competent and innovation-oriented; they should be capable of leading their organizations and societies in the increasingly dynamic global economic and social environment; they should be collaborating globally to achieve the so much needed sustainability in the world: here is a real challenge – The Nudge Global Leadership Challenge addresses just this.”

* Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Egypte, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, India, Indonesië, Ierland, Japan, Nederland, Noorwegen, Mexico, Polen, Rusland, Saudi-Arabië, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.