Uit bijna 100 aanmeldingen hebben de vakjury’s zes finalisten gekozen die strijden om de Circular Awards 2021. Deze worden uitgereikt op maandag 1 februari tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. De zes finalisten zullen met een videopitch proberen de vakjury’s en het publiek te overtuigen. De zes finalisten laten allemaal zien dat bedrijven van alle groottes en (semi-)overheden op elk niveau circulaire impact kunnen maken mét een businessmodel of binnen budget.

Circular Awards 2021 – Categorie Business – Finalisten

  • NS: Na twintig jaar gebruik moderniseert NS 656 rijtuigen (type VIRM), waarbij 99 procent van de materialen een tweede leven krijgen – en niet minder dan 85 procent als ‘nieuw’ terugkomt.
  • VepaDrentea: Met de Hemp-collectie heeft VepaDrentea stoelen gemaakt met een kuip van een uniek biomateriaal van hennep en hars. Een technologische doorbraak is de ontwikkeling van de 100% plantaardige hars, die functioneel equivalent én volledig recyclebaar is.
  • Swapfiets: De startup uit Delft is begonnen fietsen aan te bieden als dienst en maakt nu de stap om de fietsen zelf 100 procent circulair te maken.

Circular Awards 2021 – Categorie Public – Finalisten

  • E-waste Race en Textiel Race: De E-waste Race en de Textiel Race dagen scholieren uit om binnen vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval en textiel in te zamelen voor recycling of reparatie. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over het belang van een circulaire economie bij een jonge generatie.
  • WaardeRing: WaardeRing is een circulair ambachtsnetwerk van inmiddels 22 partners in de regio Zwolle. WaardeRing zoekt naar hoogwaardige toepassing van materialen die vrijkomen aan de “achterkant” van de kringloopwinkel. Een bijzondere samenwerking binnen een breed ecosysteem.
  • Biopartner Leiden: Voor de bouw van het nieuwe lab van Biopartner Leiden is een volledig staalskelet van een naburig donorgebouw gedemonteerd en hergebruikt. Dit scheelt niet alleen CO2-uitstoot die zou vrijkomen bij gebruik van nieuw staal. Ook vervuiling bij het transport is zo geminimaliseerd.

Vakjury’s

Twee vakjury’s hebben uit de shortlists in elke categorie drie finalisten gekozen.

  • Business: prof. dr. Louise Vet (voorzitter), Antoine Heideveld (Versnellinghuis Nederland Circulair!), Marieke Spijkerboer (ministerie IenW) en Shirley Schijvens (Schijvens Corporate Fashion, winnaar 2020)
  • Public: dr. ir Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE, voorzitter), Karin Dekker (wethouder gemeente Assen en portefeuillehouder EKEM bij de VNG), Jan van Ginkel (IPO, concerndirecteur/loco-provinciesecretaris Zuid-Holland), Karin van IJsselmuide (NEVI) en Meindert Smallenbroek (directeur UvW).