Novartis Consumer Health heeft de garantie gefaxt naar de Greenpeace-kantoren in België en Nederland. In de Nederlandse fax schrijft Novartis “alle practische maatregelen te hebben genomen om wereldwijd het gebruik van GGO’s_ in onze producten te vermijden.” De garantie geldt voor de producten die Novartis produceert of distribueert. Het gaat onder meer om bekende merknamen als Isostar, Wasa en Ovomaltine. Voor Céreal Sojalecithinepoeder kan Novartis geen GGO-vrij garantie van haar leverancier krijgen. Novartis is voor dit product nog op zoek naar een “non-GGO alternatief”, aldus de fax.

Novartis komt met haar beslissing tegemoet aan de behoefte van consumenten aan GGO-vrije producten. Greenpeace beschouwt deze stap van Novartis als een onderkenning van de risico’s van de gentechnologie. In Nederland wordt in toenemende mate gepleit voor veiliger marges voor mens en milieu bij het toepassen van genetische manipulatie. Deze week heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat de toegepaste testmethodes voor gen-sojaproducten onvoldoende basis bieden voor de veiligheidsbeoordeling. Greenpeace roept andere voedselproducenten op het voorbeeld van Novartis te volgen.

Hoewel Novartis stopt met de productie en distributie van GGO’s in haar eigen voedselmerken, gaat het bedrijf wel door met de productie en verkoop van genetisch gemanipuleerde maïs aan boeren in Europa (Spanje en Duitsland) en de Verenigde Staten. Greenpeace wil dat Novartis ook stopt met de productie en verkoop van genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen.