Het is positief dat Nike nu toegeeft dat er van alles mis is. Dat roepen we al langer,’ reageert Ineke Zeldenrust van de Schone Kleren Campagne (SKC). Deze internationale campagne voert al tien jaar actie om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te helpen verbeteren.

De Amerikaanse fabrikant van sportartikelen Nike gaf donderdag in een rapport voor het eerst toe dat de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken in Indonesië beroerd waren. Uit het raport blijkt dat arbeiders in die fabrieken op grote schaal seksueel en verbaal worden lastiggevallen door leidinggevenden. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot medische zorg en worden ze gewongen om over te werken.

Hoewel Nike liet weten onmiddellijk maatregelen te zullen treffen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, twijfelt SKC. De campagne wil geen woorden, maar daden.

-Bij Nike werkt de helft van de werknemers voor minder dan een leefbaar loon. Dat zou Nike in hun gedragscodes moeten opnemen, nu staat daarover niets in,’ aldus Zeldenrust. Nike betaalt wel het minimumloon, maar dat is volgens SKC veel te weinig.

Ook over de vakbondsrechten bestaan twijfels. -Volgens de studie is 70 procent van de werknemers tevreden over de vakbond en het management. Maar de bevindingen die wij krijgen, zijn heel anders.’ Het Nike-onderzoek is uitgevoerd door de Global Alliance for Workers and Communities in Washington. Daar participeert Nike zelf ook in.

De SKC wil daarom ter plekke gaan controleren of de verbeteringen die Nike zegt door te gaan voeren, ook daadwerkelijk gebeuren. -In Thailand bleek er ook een verschil te bestaan tussen de bevindingen van Global Alliance en SKC,’ aldus Zeldenrust.