MVO Nederland en PIANOo lanceren vandaag de MVO Risico Checker voor overheidsinkopers. Net als de MVO Risico Checker voor ondernemers brengt deze online tool  de internationale inkooprisico’s in kaart. Hierdoor kunnen sociale kwesties als slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, corruptie en lage lonen beter worden aangepakt. De gratis risico checker voor overheidsinkopers is speciaal ontwikkeld om het inkoopproces  te ondersteunen.

 

De MVO Risico Checker biedt inkopers inzicht in de sociale risico’s per land, product of grondstof. Na het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen worden de risico’s voor de betreffende organisatie samengevat in een adviesrapport met tips en mogelijke maatregelen om deze te beperken. Eerder bracht MVO Nederland al de MVO Risico Checker uit voor ondernemers, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze tool is inmiddels door ruim 15.000 gebruikers geraadpleegd. Zowel de bestaande als de nieuwe  tool baseren zich op zo’n 1.400 internationale bronnen en worden continu geactualiseerd.

 

Noodzaak

Overheidsinkopers van de Rijksoverheid zijn verplicht om bij hun opdrachten op of boven de Europese aanbestedingsdrempel de internationale sociale voorwaarden toe te passen. Ook buiten de Rijksoverheid willen veel overheden met deze voorwaarden aan de slag. Toch blijkt de toepassing in de praktijk soms lastig. “Met deze tool is een belangrijke stap gezet”, zegt Rosa Peek, projectsecretaris Maatschappelijk Verantwoord Inkopen bij PIANOo, expertisecentrum aanbesteden. “Voor overheidsinkopers zijn de mogelijkheden om de keten te beïnvloeden beperkt. In een aanbestedingsproces heeft een inkoper vaak weinig zicht op de oorsprong van producten van potentiële leveranciers. Met dit rapport uit de MVO Risico Checker kan de overheidsinkoper van tevoren een betere inschatting maken van de risico’s in de keten. Hij heeft alle relevante informatie bij elkaar om het gesprek met toeleveranciers aan te gaan.”

 

Binnen vijf minuten heeft de inkoper een lijst met alle mogelijke risico’s, die hij zo kan overnemen in de aanbestedingsdocumenten.

 

Uitkomst

De MVO Risico Checker  biedt ook uitkomst in de eerste fase van het inkoopproces, wanneer de inkoper nog geen idee heeft waar potentiële leveranciers hun producten vandaan halen. De zoekfunctionaliteiten zijn namelijk specifiek afgestemd op de mogelijkheden die de overheidsinkoper heeft. Na het beantwoorden van drie vragen heeft de inkoper een lijst met alle mogelijke risico’s, die hij zo kan overnemen in de aanbestedingsdocumenten. Sandra Poels, adviseur Duurzaam inkopen van de gemeente Eindhoven: “Voorheen waren we dagenlang bezig met zoeken naar informatie via Google. Alsnog hadden we vragen bij de betrouwbaarheid van deze informatie. Bij aanbestedingen is er vaak sprake van hoge tijdsdruk, dus deze tool biedt echt een uitkomst. Alle relevante informatie is in één tool te vinden.”

 

De MVO Risico Checker vindt u hier.