Nieuwe generatie biobased polyesters voor duurzame producten

Ter introductie van biobased polyesters in de sector voor high-performance toepassingen, zoals automotive en elektronica, ontwikkelt Wageningen Food & Biobased Research een nieuwe generatie biobased polymeren op basis van het molecuul isoidide.

Biobased producten veroveren nu al geleidelijk hun aandeel in alledaagse producten zoals verpakkingen, en nu willen we ook polymeren ontwikkelen voor de high-performance markt.

Met behulp van het rigide, op zetmeel gebaseerde molecuul ISOIDIDE van Archer Daniels Midland ontwikkelen we een nieuwe generatie polymeermaterialen die niet alleen in BPA (bisfenol A)-vrije verpakkingen kunnen worden gebruikt, maar ook in technische toepassingen zoals in de automotive en elektronicasector.

Onderzoek in samenwerking met industriële partners

Deze biobased, maar toch sterke en thermisch bestendige materialen zijn zeer veelzijdig, wat door onze projectpartners zal worden aangetoond: Refresco is geïnteresseerd in het potentieel van HIPPSTAR-materialen voor flessen, Beckers gaat ze gebruiken als metaalcoatings en HollandColours zal ze gebruiken in hun kleurstofformules. Samenwerken met belangrijke industriële partners is de beste manier om polymeren te ontwikkelen die voldoen aan de eisen en normen van de markt.

Duurzaamheid in de sector voor high-performance toepassingen

Het gebruik van agrarische reststromen en overschotten van biomassaproductie, in plaats van uitputtende en vervuilende fossiele grondstoffen, terwijl we toch kunnen genieten van de buitengewone kwaliteit van moderne producten, is de optimale duurzame oplossing om een bijdrage te leveren aan het evenwicht tussen mens en natuur. Het gebruik van biobased polymeren in duurzame producten draagt bij aan de circulaire en biobased economie en helpt om de CO2-voetafdruk van de materialen langdurig te verlagen.

De hoge eisen van de moderne maatschappij en de wanhopige behoefte aan rust van de planeet aarde gaan hand in hand in het veelbelovende HIPPSTAR-project.

Share Button