Vandaag lanceert TreeClicks, een gratis Chrome- en Firefox-extensie die bomen plant wanneer gebruikers online aankopen doen. Als maar één procent van alle online shoppers TreeClicks gebruikt, kunnen miljoenen bomen geplant worden. Hiermee hoopt TreeClicks een grote bijdrage te leveren aan herbebossingsprojecten in India.

Eigen advertentie-inkomsten in bomen geïnvesteerd

TreeClicks ontvangt een advertentie fee wanneer er online aankopen via de extensie worden gedaan bij aangesloten partijen. Het merendeel van deze advertentie-inkomsten wordt geïnvesteerd in het planten van bomen. Hoe groter het aankoopbedrag, hoe meer bomen er geplant worden. Wanneer gebruikers een TreeClicks account aanmaken, kunnen zij zien hoeveel bomen er dankzij hun aankopen geplant zijn. Binnen twee klikken is TreeClicks geïnstalleerd. Daarna kunnen internetbrowsers op dezelfde manier gebruikt worden. Ook de prijzen op online webshops blijven onveranderd.

Positieve draai aan online shopgedrag 

Oprichter Bekirovic (27): “De extensie is ontwikkeld vanuit de wens om een positieve draai te geven aan het online shopgedrag van consumenten. In Nederland wordt jaarlijks voor €25 miljard online gewinkeld. Als er een klein deel van dat bedrag geïnvesteerd zou worden in herbebossing zouden er miljoenen bomen geplant worden,” legt Bekirovic uit. “Het is natuurlijk altijd beter als consumenten niet of minder gaan winkelen. Spullen hebben namelijk de grootste impact op ons milieu, dus ik wil vooropstellen dat het van belang is dat consumenten hier bewust mee omgaan. Toch heb je soms gewoon spullen nodig. Het zou mooi zijn als er in dit geval gezorgd wordt voor een positieve impact met behulp van TreeClicks”. 

Eén biljoen nieuwe bomen nodig

In april dit jaar bleek uit onderzoek van het vakblad Science dat het planten van een biljoen bomen de meest effectieve manier zou zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Bekirovic wil daar met TreeClicks een bijdrage aan leveren en investeert de advertentie-inkomsten in een herbebossingsproject in India. “Op dit moment verdwijnt er ongeveer acht miljoen hectare bos per jaar. Ontbossing draagt bij aan meer dan 10% van de wereldwijde uitstoot. Door bosgebieden in India te her ontwikkelen leveren we een positieve bijdrage aan de herbebossing. Ons doel is om in 2020 al honderdduizend bomen geplant te hebben.” TreeClicks wordt ook gelanceerd in de VS, wat het bereik en potentieel van de plugin zal vergroten.

Over Jelle Bekirovic

Jelle Bekirovic (27) is internetondernemer en creëert bewustzijn op het gebied van duurzamere keuzes. In 2018 startte hij met FlyGRN, een vergelijkingssite voor vluchten met automatische CO2-compensatie en treinalternatieven. Aangezien het online shopgedrag van consumenten ook een grote impact heeft op het milieu, richt hij zich nu tevens hierop met TreeClicks.