Vandaag lanceert de succesvolle Finse startup ResQ Club zijn dienst om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan in Nederland. Via de speciale ResQ app kunnen consumenten bij diverse restaurants en andere eetgelegenheden verse maaltijden kopen die verspild dreigen te worden. In Nederland wordt jaarlijks 51 miljoen kilo voedsel weggegooid in de horeca. De dienst is in het leven geroepen om voedselverspilling in restaurants, bakkerijen, cafés en hotels tegen te gaan. In Amsterdam hebben zich in korte tijd al meer dan 15 restaurants aangemeld en dit aantal groeit dagelijks.  

ResQ Club mobile app is beschikbaar voor iOS en Android en via https://resq-club.com/app.

“Voedselverspilling vormt een ernstige belasting van het milieu: als goed voedsel wordt weggegooid, is de milieu-impact van de productie voor niets geweest. De wereldwijde voedselproductie draagt maar liefst 20% tot 35% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Door geen voedsel te verspillen kan dat flink omlaag”, aldus Corné van Dooren expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

Restaurants en consumenten die gebruik maken van de ResQ app helpen mee voedselverspilling te verminderen. De visie van ResQ Club is om in 2030 voedseloverschotten van restaurants, bakkerijen, cafés en hotels in Europa te uit te bannen.

Consumenten kunnen ResQ gebruiken om niet verkocht eten, wat op dezelfde dag in restaurants, cafés en bakkerijen is gemaakt, tegen gereduceerde prijzen te bestellen én te betalen via de ResQ service. De maaltijden worden gekocht via de service en door de consument afgehaald bij de eetgelegenheid. De ResQ service werkt op iPhone, iPad en Android en is ook te gebruiken op laptops en computers via de browser. ResQ Club is opgericht in Finland en heeft haar service in korte tijd uitgebreid naar Zweden en Estland. Er zijn nu al meer dan 40.000 maaltijden ‘geResQd’ via de service. Vandaag wordt ResQ in Amsterdam gelanceerd en in september in Utrecht en Den Haag.

Voedselverspilling omzetten in een kans

Omdat veel restaurants, cafés en hotels dagvers eten aanbieden om hun klanten tevreden te stellen, nemen zij de voedselverspilling als gevolg daarvan voor lief”, aldus de Nederlandse country manager van ResQ Club David Kloosterboer.

De ResQ service biedt restaurants de mogelijkheid om de voedselverspilling die zij voor lief nemen om te zetten in een kans om hun aanbod dagvers te houden, nieuwe klanten en inkomsten te genereren uit eten dat verspild dreigt te worden.

ResQ Club biedt mensen de mogelijkheid om gemakkelijk betaalbare, gezonde gerechten te kopen én om nieuwe restaurants uit te proberen. Op deze manier komt onze service het milieu, consumenten én restaurants ten goede”, zegt Kloosterboer.