Flitsbezorging, decentrale marktplaatsen en duurzaamheid. Zo ziet de toekomst van de ecommerce eruit volgens het nieuwe boek van Thuiswinkel.org, dat vandaag verschijnt: ‘Shopping 2030: daadkracht gevraagd in een decennium vol verandering’. Een nieuw boek over de uitdagende toekomst van de Nederlandse retail. Meer dan 20 gezaghebbende ondernemers, wetenschappers en visionairs hebben eraan meegewerkt. Zij brachten de belangrijkste trends in kaart die ons retaillandschap de komende jaren vormgeven. Het boek ‘Shopping 2030: daadkracht gevraagd in een decennium vol verandering’ is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Terwijl de Nederlandse consument went aan de instant gratification van flitsbezorgers, wordt hij steeds kritischer op wat hij koopt en van wie. Hij is terughoudend om zijn data te delen, maar hij verwacht ondertussen wel een persoonlijke benadering. Het zijn ogenschijnlijke tegenstellingen waar retailers richting 2030 mee te maken hebben. Om tegemoet te komen aan de wensen van de klant, zullen retailers steeds meer worden geholpen door technologie: ze gaan samenwerken met algoritmes. Technologie zal er ook voor zorgen dat de fysieke en de digitale winkelwereld versmelten.

Decentrale marktplaatsen, waarin lokale ‘retailparels’ samen een ketting vormen, kunnen tegenwicht bieden aan de dominantie van Big Tech. Ook overheden kunnen en zullen de macht van de grote techspelers beperken, dankzij nieuwe regelgeving die zorgt voor een eerlijker speelveld. Tal van innovatieve businessmodellen bieden nieuwe kansen in een wereld die decentraler en duurzamer wordt. Er is toekomst voor de retail in Nederland, maar daarvoor is daadkracht gevraagd.

Deze en andere vergezichten staan beschreven in een nieuw boek. Het is uitgebracht door Thuiswinkel.org en geschreven door Nik van Brink en Axel Groothuis van Magnus en Wim La Haye en Daniël Klomps van Bluebird Day. De auteurs maken deel uit van een scenarioteam van ShoppingTomorrow, het kennisnetwerk van Thuiswinkel.org.

Verschraling ligt op de loer

“We leven in tijden van grote ontwrichting”, zegt coauteur Axel Groothuis (Magnus) over de urgentie van het boek. “Retailers hebben er versneld nieuwe uitdagingen bij gekregen. Businessmodellen veranderen en het speelveld is in rap tempo internationaler geworden. Buitenlandse platforms en e-commercespelers trekken een steeds groter deel van de retailmarkt naar zich toe. Verschraling van de Nederlandse retail ligt op de loer.”

Daarom hebben de auteurs zich met kopstukken uit het veld gebogen over de toekomst. Tot het scenarioteam over shopping in 2030 behoren onder andere Kitty Koelemeijer (professor Nyenrode Business Universiteit), Wijnand Jongen (president Ecommerce Europe), Jeanine Holscher (CEO Blokker) en Daniel Ropers (consultant en voormalig CEO van bol.com). De experts leverden inhoudelijke bijdragen aan het boek, onder meer door deel te nemen aan interviews en scenarioplanning-workshops.

Het resultaat is een fraai vormgegeven boekwerk van 148 pagina’s, mede gebaseerd op consumentenonderzoek door GfK in het kader van ShoppingTomorrow. De verschillende hoofdstukken gaan in op ontwikkelingen op het gebied van respectievelijk de klant, technologie, de overheid, duurzaamheid, data en businessmodellen. Het boek sluit af met verschillende scenario’s over winkelen in 2030.

Voorbereiden op de toekomst

“Natuurlijk kan niemand voorspellen hoe de toekomst er precies uitziet”, zegt coauteur Wim La Haye (Bluebird Day). “Toch zijn de voortekenen van ontwikkelingen die grote impact gaan hebben op ons leven vaak al vroeg te herkennen. Ook zijn de technologische randvoorwaarden al aanwezig. Hoewel niet alle vergezichten in ons boek werkelijkheid zullen worden, zijn veel van de geschetste ontwikkelingen bepalend voor de richting waar de retailmarkt in beweegt. Het boek dient dan ook om Nederlandse retailers en consumentenmerken na te laten denken over die ontwikkelingen, zodat zij zich met meer vertrouwen kunnen voorbereiden op verschillende toekomstscenario’s.”

Het boek is een inspiratiebron voor retailers in Nederland, aldus Marlene ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org. “Richting 2030 zien we dat thema’s als de nieuwe arbeidsmarkt, duurzaamheid, digitale transformatie, trust en fraude de agenda bepalen. Artificial intelligence gaat een nog grotere rol spelen en voice-technologie zal meer en meer als vanzelfsprekend worden beschouwd. Retailers moéten inspelen op de snel veranderende marktomstandigheden om klanten tevreden te houden. Dit inspirerende boek helpt ons samen futureproof te worden.”

Het boek is hier online te bestellen via Bol.Com