Het project CARMATOP heeft deze week op de vakantiebeurs de ‘Groene Veer’, vakprijs
voor duurzaam ondernemen in de reisbranche, ontvangen.

CARMATOP ontwikkelde een webbased tool waarmee tour-operators de carbon footprint, een maat voor de klimaateffecten, van hun reisproducten kunnen doorrekenen. De tool werd ontwikkeld onder leiding van lector Duurzaam Toerisme Paul Peeters, van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda.

Het project is volgens de jury uniek in de wereld en innovatief, kan eenvoudig worden uitgedragen en trekt ook internationaal aandacht, waardoor het een grote invloed op de verduurzaming van het toerisme zal hebben. “De tool is uniek in de wereld omdat daarmee niet alleen de carbon footprint van vliegreizen, maar ook een twintigtal andere vervoerwijzen, meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd en lokale excursies en transfers kunnen worden berekend” aldus Paul Peeters. De jury heeft grote waardering voor dit breed gedragen initiatief waarmee touroperators van elk reisonderdeel de carbon footprint kunnen uitrekenen.

De volgende stap is om de calculator in de markt te zetten en op basis van de berekeningen een gemeenschappelijk carbon label voor de consument te ontwikkelen. “Het winnen van de Groene Veer is een mooi compliment voor een uniek project waarbij de wetenschap en de reisbranche samen een stap op weg naar een duurzamere reiswereld hebben gezet”, zegt Gert Nieuwboer van SNP Reizen, woordvoerder namens de deelnemende toeristische bedrijven.

CARMATOP wordt uitgevoerd in samenwerking met ANVR, Climate Neutral Group, Hogeschool
Zeeland, iBuildings, ECEAT en 16 toeristische bedrijven1 en zal maart dit jaar de calculator opleveren. Het project wordt gefinancierd via de RAAK mkb regeling2.

Meer informatie