Jonge sociale en duurzame ondernemers gaan de strijd met elkaar aan: zij maken kans op 10.000 euro en hun bedrijfslogo op de pints van Ben & Jerry’s

Op 31 oktober nemen jonge ondernemers het tegen elkaar op in de Nederlandse finale van Join Our Core. Een wedstrijd waarbij Ben & Jerry’s en Ashoka op zoek gaan naar jonge, sociale en duurzame ondernemers. Zeven deelnemers krijgen in de Impact HUB in Amsterdam de kans om hun bedrijf in twee minuten te pitchen. De jury maakt dan twee finalisten van Join Our Core bekend. Deze ondernemers mogen hun businessmodel pitchen bij de Europese finale in Londen op 18 en 19 november. Per land maakt een winnaar kans op € 10.000, hun bedrijfslogo op een Ben & Jerry’s pint en een half jaar coaching van duurzaamheidexpert Ashoka. 

Kanshebbers

Op 31 oktober pitchen zeven deelnemers, waaronder journalistieke startup Yournalism, duurzame energieleverancier Van de bron en 100% plantaardige zeepproducent Seepje, hun onderneming voor een vakjury. Zij nemen het op tegen vier andere sterke kanshebbers, zoals Yoni, producent van biologische en milieuvriendelijke tampons. One Nights Tent wil graag een verschil maken op deze wereld, te beginnen bij muziekfestivals. Deze ondernemers maken daarom 100% recyclebare tenten. African Clean Energy ontwikkelde een fornuis dat 70% minder brandstof verbruikt, om de vervuilende rook die vrijkomt bij traditionele kookmethodes tegen te gaan. Als laatste is daar Park Fly Rent, het bedrijf dat auto’s die dagenlang stilstaan op de parkeerplaats bij het vliegveld weer nut geeft, door ze te verhuren aan mensen die ze wel kunnen gebruiken.

Jury

De vakjury bestaat uit sociaal ondernemer Martijn Blom (oprichter van Droomzaken), entrepreneur Lucas Simons (oprichter van NewForesight), duurzaam ondernemer Jamy Goewie (directeur van Ashoka NL) en de winnaar van Join Our Core 2013 Daan Weddepohl (oprichter van deelplatform Peerby).

Een van de beste dingen van ondernemer zijn, is dat je zelf je werk kunt vormgeven en ook de impact die je hebt op de wereld. Wat voor mij het meest waardevol is, is om een bedrijf te runnen dat niet alleen geld in het laatje brengt, maar ook goed is voor de planeet. Dat is mijn doel.

– Daan Weddepohl, oprichter van Peerby.

Gastsprekers

Daan Weddepohl van Peerby en Joris Lohman van Slow Food zullen spreken op het Judge Event van Join Our Core. Daan Weddepohl won met Peerby Join Our Core in 2013. Dit jaar maakt hij deel uit van de jury. Peerby valt helemaal in de trend van de deeleconomie: het is een platform waarmee je spullen kunt lenen van je buren. Zo hoeft er uiteindelijk minder geconsumeerd en geproduceerd te worden.

Joris Lohman is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij duurzame initiatieven, zo was hij directeur van Youth Food Movement en zette hij het Food Film Festival op. Ook staat hij op nummer 25 van de Duurzame 100 (2013) van Trouw. Hij werkt nu als jongerenvertegenwoordiger van Slow Food International. Beide jonge entrepreneurs komen bij Join Our Core spreken over duurzaam en sociaal ondernemen.