‘Er gebeurt veel in de Nederlandse bierwereld, die zeer innovatief is’, zegt Hildegard van Ostaden in de derde editie van de ‘Brouwers van Morgen’. Tegelijkertijd doen de  brouwers dat op een verantwoorde manier, geeft Niek Jan van Kesteren (algemeen directeur VNO-NCW) aan in zijn interview. In het magazine van de Nederlandse Brouwers, dat op de Dag van de Duurzaamheid werd gepubliceerd, komen leden en stakeholders aan het woord over duurzaamheid in de brede zin van het woord. Aangezien Nederlandse Brouwers (voorheen Centraal Brouwerij Kantoor) dit jaar 75 jaar is verenigd, bevat het magazine tevens een prachtige historische fotocollage.

Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “Dit jaar vieren we dat Nederlandse Brouwers 75 jaar bestaat. In deze editie van de Brouwers van Morgen kijken we daar met plezier op terug. Maar natuurlijk kijken we vooral vooruit. De biersector is namelijk meer dan ooit in beweging en brouwerijen spelen daar op in met nieuwe initiatieven. Het magazine staat boordevol verhalen over hoe de sector omgaat met duurzaamheid en verantwoorde bierconsumptie. Ook het economische belang van de sector komt duidelijk aan bod. Evenals belangrijke trends, zoals de ontwikkeling van nieuwe bieren en bierstijlen en activiteiten die ‘Bier aan Tafel’ promoten. Alle verhalen laten zien dat de biersector ondanks een rijke traditie nog altijd piepjong is.”

Duurzaamheid in de gehele keten
De interviews laten zien dat elke brouwerij duurzaamheid op een eigen manier invult. Duurzaamheid in de keten is daarbij een steeds belangrijker thema. Een mooi voorbeeld is het gerstrassenonderzoek van stichting NIBEM, waarin de gehele keten van kweker en teler tot mouter en brouwer samenwerkt. Ruud Timmer, onderzoeker van PPO-WUR, doet uitgebreid verslag over dit belangrijke onderzoek met als doel om nieuwe en sterke gerstrassen in Nederland te telen.

Brouwers nemen verantwoordelijkheid tijdens festivals
Op het gebied van verantwoorde bierconsumptie ontplooien de brouwers verschillende initiatieven. Marina van der Wal, opvoedkundige, bevestigt de verantwoordelijkheid die brouwers nemen, bijvoorbeeld tijdens festivals. Voor de website www.nuchteroverbier.nl, ontwikkeld door Nederlandse Brouwers, leverde van der Wal input voor het hoofdstuk ‘nuchter opvoeden’. Ze pleit er voor om als ouder zo jong mogelijk te starten met alcoholopvoeding.

Bewust van rol in samenleving
Niek Jan van Kesteren, directeur VNO-NCW geeft aan een hoge pet op te hebben van het ondernemerschap van de brouwerijen in Nederland. “Brouwers zijn zich zeer bewust van hun rol in de samenleving. Binnen de keten waarin ze opereren lopen ze daarmee voorop.” Van Kesteren stipt in zijn interview ook nog kort de recente accijnsverhogingen op bier aan: “Het om politieke redenen belasten van een product is niet fair”.