Nederlanders willen graag voedselverspilling tegengaan, maar onderschatten hoeveel ze thuis zelf verspillen. Slechts één op de vijf mensen geeft aan wekelijks eten weg te gooien, blijkt uit recent onderzoek van Dr. Oetker onder 1.000 Nederlandse consumenten. Toch verspillen Nederlanders gemiddeld 33,4 kilo vast voedsel per persoon per jaar, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum[1]. Deze ‘verborgen voedselverspilling’ krijgt weinig aandacht, terwijl voedselverspilling wereldwijd verantwoordelijk is voor 8 tot 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Slimmer gebruik van de vriezer kan direct bijdragen aan minder voedselverspilling én een lagere klimaatimpact.
Daarom bundelt Dr. Oetker de krachten met het VriesVers Platform om verborgen voedselverspilling onder de aandacht te brengen én praktische oplossingen te bieden. De vriezer speelt daarin een sleutelrol: het is een bewezen[2], laagdrempelig hulpmiddel dat Nederlandse huishoudens nog slimmer kunnen inzetten.
Voedselverspilling blijft een hardnekkige uitdaging
Hoewel 98% van de respondenten het belangrijk vindt om minder voedsel te verspillen, blijkt dit in de praktijk vaak lastig. Respondenten geven in het onderzoek aan het moeilijk te vinden om porties goed in te schatten, vergeten restjes op tijd te gebruiken of twijfelen aan de houdbaarheid van producten. Vooral bij verse producten zoals brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel is nog veel winst te behalen op het gebied van voedselverspilling[3].
De vriezer kan een eenvoudig en effectief hulpmiddel zijn om voedselverspilling thuis te verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat 77% van de Nederlanders regelmatig voedsel invriest, maar deze mogelijkheid wordt nog niet altijd optimaal benut. Slechts 60% zegt restjes na het koken standaard in te vriezen, en maar een derde kiest bewust voor diepvriesproducten vanwege hun langere houdbaarheid.
“De vriezer is natuurlijk niet dé oplossing, maar wel een laagdrempelig hulpmiddel,” zegt Joost van den Berg, marketingdirecteur bij Dr. Oetker Nederland. “Diepvriesproducten zijn handig te portioneren en restjes kun je eenvoudig in de vriezer bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Daarmee maak je direct impact: minder verspilling, meer gemak.”
“Veel voedselverspilling gebeurt onbewust,” zegt Erik van Dalsum voorzitter van het VriesVers Platform. “Met kleine aanpassingen kun je als consument snel verschil maken. Bijvoorbeeld door restjes direct te labelen en te dateren voordat je ze invriest, zodat je ze niet vergeet. Gebruik restjes ook creatief, bijvoorbeeld als topping op een pizza, zodat ze een tweede kans krijgen. En ontdooi bevroren producten bij voorkeur langzaam in de koelkast; dat verlengt de houdbaarheid en zorgt voor betere smaak.”
Samen impact maken
Dr. Oetker wil consumenten niet alleen bewust maken, maar ook ondersteunen met concrete tips om thuis duurzamer om te gaan met voedsel. “Dat past bij onze bredere duurzaamheidsambitie,” aldus Joost van den Berg. “Ook binnen onze eigen keten nemen we verantwoordelijkheid.”
Zo hergebruikt Dr. Oetker pizzabodems met afwijkende vormen, en gaat overtollige kaas terug de productie in. Sinds 2019 is de voedselverspilling per ton pizza met 13,2% afgenomen. Het doel is 25% reductie in 2025. Producten die niet verkocht worden, gaan naar de Voedselbank. Daarnaast speelt de verpakking een belangrijke rol. Die beschermt tegen beschadiging en bederf. Sinds 2023 is 99,98% van de pizzaverpakkingen recyclebaar, met 70–80% gerecycled karton. Zo beperkt Dr. Oetker voedselverspilling én verpakkingsimpact.
Bronnen
- Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx#blokhoeveel-wordt-er-verspild-in-nederland
- WUR, 2017: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956053X17303124?via%3Dihub.
- Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx#blokhoeveel-wordt-er-verspild-in-nederland