Een kwart van de Nederlanders zegt de wedstrijden van het Nederlands elftal in Qatar niet te gaan kijken op televisie in verband met de misstanden bij de bouw van de WK-stadions. Ook vindt de helft van alle Nederlanders dat sponsoren het WK-voetbal zouden moeten boycotten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Ipsos, uitgevoerd tussen 21 en 24 oktober.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat Nederland nog niet echt warm loopt voor het WK in Qatar, dat over een kleine 3 weken begint. Net als in juli, toen dezelfde vragen werden gesteld, zegt ongeveer een kwart van de ondervraagden de wedstrijden van Oranje niet te zullen volgen op televisie in verband met de arbeidsomstandigheden van de gastarbeiders die de voetbalstadions in Qatar hebben gebouwd. Een derde van alle Nederlanders vindt zelfs dat het Nederlands elftal helemaal niet naar het WK had moeten gaan. Dat cijfer is vergelijkbaar met de resultaten in juli.

De meeste steun is te vinden voor een boycot van sponsoren. Ongeveer de helft van alle Nederlanders vindt dat een goed idee; slechts 14% vindt het niet nodig dat sponsoren het WK boycotten in verband met de misstanden in Qatar.

Onderzoeksverantwoording

De resultaten zijn gebaseerd op online-onderzoeken van Ipsos onder representatieve steekproeven van stemgerechtigde Nederlanders. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproeven en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de laatste landelijke verkiezingen (de Tweede Kamerverkiezingen van 2021) zijn door middel van een weging gecorrigeerd. Het onderzoek in juli werd uitgevoerd tussen 22 en 25 juli 2022 onder n=1.004 Nederlanders, en het onderzoek in oktober werd uitgevoerd tussen vrijdag 21 oktober en maandag 24 oktober 2022 onder n=1.021 Nederlanders.

Doe mee en boycot de WK op TV!

Folkert van der Molen (eigenaar van de portal Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen) heeft zijn voornemen om de WK-wedstrijden op TV niet te gaan kijken met onderstaande banner te kennen gegeven. “Het is voor mij zeker een forse opgave, ik mag altijd graag naar de wedstrijden kijken. Maar na het lezen van onder meer enkele interviews met gastarbeiders in Trouw bedacht ik dat ik er nu zeker geen plezier aan ga beleven door wel te gaan kijken. FIFA kan in ieder geval een kijker minder terugvinden in de kijkcijfers.” Steun je deze actie ook? Like en comment dan deze post op LinkedIn!