MVO Nederland / De Groene Zaak benoemt Michel Schuurman als directeur Politiek en Economie

Per 1 februari is Michel Schuurman (44) directeur Politiek en Economie bij MVO Nederland / De Groene Zaak. Hij werkte hiervoor onder andere als manager Circulaire economie bij MVO Nederland en de afgelopen jaren leidde hij meerdere succesvolle projecten en coalities.Als directeur Politiek en Economie concentreert Michel Schuurman zich op het realiseren van de nieuwe economie in 2025. Daarvoor ontwikkelt hij een strategische agenda met ondernemers in het netwerk van MVO Nederland / De Groene Zaak. Ook zal hij zich met een stevige lobby in Den Haag en Brussel richten op het veranderen van de spelregels: ondernemen in de nieuwe economie moet makkelijker worden dan ondernemen in de oude economie.

Duurzaam ondernemen het nieuwe normaal

“MVO Nederland / De Groene Zaak wil de samenleving verduurzamen met en door het bedrijfsleven,” zegt Schuurman. “Door het samengaan van de twee organisaties ontstaat een heel krachtig netwerk wat hier invulling aan kan geven. Ik kijk er naar uit om met deze koplopers de condities te creëren waardoor duurzaam ondernemen het nieuwe normaal wordt.”

Met zijn toetreding maakt Michel Schuurman de driehoofdige directie compleet. De andere directieleden zijn Maria van der Heijden (directeur-bestuurder) en Lobke Vlaming (operationeel directeur). “Met Michel voegen we een zeer ervaren inhoudelijke directeur toe aan het team”, zegt Maria van der Heijden. “Hij is al jaren één van de Nederlandse toppers op het terrein van circulair ondernemen. Zijn uitgebreide netwerk verbindt de beweging van MVO Nederland en De Groene Zaak met bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties.”

Naast de uitbreiding van de directie verandert er nog meer door het samengaan van MVO Nederland en De Groene Zaak. Er komt een Koplopernetwerk, een Raad van Partners vervangt de Programmaraad, en de raad van toezicht wordt aangevuld.

Koplopernetwerk

Vanaf 2018 is het Koplopernetwerk van MVO Nederland / De Groene Zaak actief. Daarin werken de meest ambitieuze en gedreven ondernemers samen aan de transitie naar de nieuwe economie. Het Koplopernetwerk dient als kartrekker van de grote beweging en legt de lat hoog. Deelnemers kijken verder dan hun eigen onderneming en werken samen aan verduurzaming van de sector en keten.

Raad van Partners

25 leden uit het nieuwe Koplopernetwerk vormen een Raad van Partners. Zij denken mee over de koers van het netwerk en dienen als adviseur en sparringpartner voor de directie. Ruud Koornstra, voorzitter van de Raad: “Door ondernemers de ruimte te geven hun ervaringen, inzichten en belangen via de Raad van Partners te delen, hebben zij invloed en zicht op de strategie en activiteiten van MVO Nederland / De Groene Zaak. Daarmee kunnen we als bedrijvennetwerk in een nog hogere versnelling meer teweegbrengen.” De Raad van Partners vervangt de Programmaraad van MVO Nederland.

Raad van toezicht

Begin dit jaar werd de raad van toezicht van MVO Nederland / De Groene Zaak aangevuld met Anne-Marie Rakhorst en Pallas Agterberg. Anne-Marie Rakhorst is ondernemer en oprichter van Duurzaamheid.nl, Pallas Agterberg is directeur Strategie bij energiebedrijf Alliander. De andere leden van de raad van toezicht zijn: Peter Blom (voorzitter), Carla Moonen, Talitha Muusse, Lizzy Doorewaard, Titia Siertsema en Ron Steenkuijl.

Share Button