Natalya Camilla Apopo heeft met haar scriptie over het ontstaan van de International Sustainability Standards Board (ISSB) de jaarlijkse George Molenkamp award gewonnen voor de beste scriptie over duurzaamheid. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en KPMG hebben deze prijs vrijdag voor de zesde keer uitgereikt.

Jurylid Jerwin Tholen is partner sustainability bij KPMG Nederland. “De scriptie van Natalya Camilla Apopo leest als een film. Ze beschrijft in detail hoe een hele serie informele en formele processen zorgden voor de oprichting van de ISSB. En dat is natuurlijk een historisch moment voor de rapportage van duurzaamheid gerelateerde informatie.”

Milieu-accountancy

De roots van KPMG op het ESG-domein gaan decennia terug. Bijna veertig jaar geleden was het voormalig KPMG partner George Molenkamp die de grondlegger was van de milieu-accountancy en van milieumanagement. “Deze scriptie laat de groeiende behoefte zien van de financiële markten om aan informatie te komen over duurzaamheid en beschrijft ook de grote betrokkenheid van toonaangevende internationale accountantsorganisaties bij de totstandkoming van standaardbepaling voor duurzaamheidsgerelateerde verantwoording in ESG-rapportages”, vult Molenkamp aan.

Objectief inzicht

Tholen: “Met deze prijs stimuleren wij studenten om onderzoek te doen naar duurzaamheid als bedrijfsvoeringsvraagstuk omdat innovatie op dit vlak cruciaal voor de toekomst van onze maatschappij. Ook voor KPMG Nederland is objectief inzicht in de duurzaamheidsagenda van bedrijven van groot belang voor ondernemers, investeerders en consumenten. Deze scriptie, maar ook de brief die wij deze week van Milieudefensie kregen helpt de hele branche én de keten om hier scherp op te blijven. Op deze manier leren we van elkaar, met het doel betekenisvolle stappen te zetten op weg naar een duurzame economie.”

Onlangs kondigde KPMG een wereldwijde investering van anderhalf miljard dollar aan, om de ESG-dienstverlening verder uit te breiden. “Daarmee worden activiteiten die impact hebben op mens, milieu en samenleving volledig verankerd in de gehele KPMG-dienstverlening”, aldus Tholen.

Jury

De jury van de George Molenkamp award bestaat uit Claartje Bulten, lid van de Raad van Commissarissen van KPMG Nederland, Sukrit Bhatia, student aan de UvA, Bernd Hendriksen, docent aan de UvA en Jerwin Tholen, Partner Sustainability KPMG Nederland.