The Ocean Cleanup, de non-profit die technologieën ontwikkelt en opschaalt om de oceanen van plastic te ontdoen, kondigt de ‘proof of technology’ aan bij terugkeer naar Victoria Harbor met afval dat is verzameld van de Great Pacific Garbage Patch. Met deze bevestiging keert de organisatie onmiddellijk terug naar de beruchte gyre om de grootste opeenhoping van plastic afval in de oceaan op te ruimen. Acht jaar na de oprichting en drie jaar sinds de lancering van het eerste opruimsysteem, heeft de organisatie effectief plastic geoogst met een schaalbaar ontwerp voor het opruimen van de oceaan. The Ocean Cleanup heeft zijn testcampagnes in de gyre beëindigd en zijn focus verlegd naar opruimen; en tegelijkertijd het initiëren van de ontwikkeling van het grotere, verbeterde System 003, dat naar verwachting het blauwdrukontwerp zal zijn voor opschaling naar een vloot van systemen.

“Vandaag ben ik het meest trots op het team en de supporters voor hun toewijding en doorzettingsvermogen die ons tot dit moment hebben gebracht”, zegt Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup. “Het was niet altijd gemakkelijk om hier te komen, maar we bleven gefocust op onze missie en de noodzaak ervan. Hoewel dit slechts het topje van de ijsberg is, zijn deze kilo’s de belangrijkste die we ooit zullen verzamelen, omdat ze het bewijs zijn dat opruimen mogelijk is. We hebben nog veel te regelen, maar één ding weten we nu: met een kleine vloot van deze systemen kunnen we dit opruimen.”

Door de jaren heen waarin deze nieuwe oceaantechnologie is ontwikkeld, heeft The Ocean Cleanup het opruimingsontwerp voortdurend verbeterd en gewerkt aan een vloot van systemen die in staat zijn om de Great Pacific Garbage Patch uit te roeien. Met System 002, ook wel bekend als “Jenny”, heeft het deze bevestiging met succes bereikt door herhaaldelijk plastic te oogsten, van minuscule puinfragmenten tot immense spooknetten. Uit negen testextracties heeft de organisatie in totaal 28.659 kilogram (63.182 pond) plastic uit de oceaan verzameld, waarvan 9.014 kilogram (of 19.872 pond) in één keer werd verwijderd. Om claims van oorsprong en hoeveelheid te authenticeren, wordt en zal al het geoogste plastic worden gevolgd, getraceerd en geverifieerd door certificeringsinstantie DNV met behulp van haar identiteitsbewaarde chain of custody-model.

Samen met de opruimingsoperaties zal de ontwikkeling van Systeem 003 beginnen. The Ocean Cleanup is van plan operationeel te blijven met Systeem 002 totdat Systeem 003 wordt geïmplementeerd. Het ontwerp van Systeem 003, dat met een lengte van 2,5 kilometer (1,5 mijl) naar verwachting drie keer groter zal zijn, zal enkele inzichten bevatten die zijn verzameld uit de System 002-test campagne. Omdat milieubescherming van het grootste belang is voor al haar inspanningen, zal de organisatie doorgaan met het monitoren van het milieu en het verzamelen van gegevens en verder gaan in een milieuvriendelijke, stapsgewijze aanpak. Daarnaast wordt alle CO2-uitstoot van de System 002-campagne gecompenseerd met als doel CO2-neutraliteit te bereiken en experimenteert de organisatie in samenwerking met Maersk met koolstofarme brandstoffen voor ondersteuningsvaartuigen.

“We zijn er trots op dat we The Ocean Cleanup kunnen ondersteunen met offshore- en logistieke diensten en expertise, aangezien onze langdurige samenwerking een belangrijke mijlpaal bereikt met het succes van het eerste grootschalige opruimsysteem dat terugkeert naar de haven met ingezameld afval”, zegt Mette Refshauge , VP Corporate Communications & Sustainability bij AP Moller – Maersk. “De gezondheid van onze oceanen is van vitaal belang om een ​​gezonde planeet en omgeving voor toekomstige generaties te garanderen, en we blijven ons inzetten om ons steentje bij te dragen om de oceanen en hun ecosystemen te beschermen.”

Het ontwerp van Systeem 003 zal naar verwachting de blauwdruk zijn van waaruit de organisatie een vloot van systemen voor het reinigen van de oceanen kan ontwikkelen, te beginnen met de Great Pacific Garbage Patch. Op basis van bevindingen van eerdere testcampagnes verwacht de organisatie een vloot van tien systemen in te zetten die elke vijf jaar 50% van de gyre kunnen verminderen. Ondertussen zullen zijn inspanningen om te voorkomen dat plastic via rivieren in de oceaan terechtkomt, worden voortgezet met nieuwe Interceptor-projecten die gepland zijn om dit en volgend jaar van start te gaan.

Toiletbrillen, tandenborstels, wasmanden, schoenen, kratten, sleeën en afgedankte vistuigen zijn slechts enkele van de items die worden gevonden in de System 002-trek, wat bewijst dat dit niet alleen een probleem is voor de oceaan, maar ook een probleem van de mensheid . The Ocean Cleanup nodigt de wereld uit om mee te doen aan haar missie en gezamenlijk de plasticvervuiling in de oceaan op te lossen.