MVO Nederland pleit voor een ambitieuzere CO2-prijs dan het kabinet in het concept-wetsvoorstel heeft uitgewerkt. Zo is er hierin geen specifieke prijs opgenomen en pleit het de driehonderd meest vervuilende bedrijven de komende jaren grotendeels vrij van betaling. Uitstel van een effectieve en eenvoudige CO2-heffing brengt volgens MVO Nederland het bereiken van de nieuwe economie in gevaar. Bovendien komt Nederland verder weg te staan van de klimaatdoelen voor 2030 en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

We zijn ontzettend teleurgesteld in het conceptwetsvoorstel, want we vinden de CO2-prijs cruciaal. Het is de meest simpele manier om de vervuiler te laten betalen”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Het werken met echte prijzen is volgens MVO Nederland een voorwaarde voor het bereiken van de nieuwe economie. Dit betekent dat bedrijven de externe kosten op mens, leefomgeving en maatschappij doorberekenen in de verkoopprijs. MVO Nederland – dat zich op politiek niveau hard maakt voor de belangen van duurzame koplopers – staat voor het introduceren van een in eerste instantie lage CO2-prijs, breed in de economie. Een CO2-prijs van 10 euro per ton kan terugvloeien naar het bedrijfsleven via gerichte subsidies voor vergroening.