Duurzaamheid is het thema van dit decennium en ook foodbedrijven besteden er veel aandacht aan. Onno van Bekkum van Co-Op Champions, die het onderzoek voor de Food Top 100 uitvoerde, stelde vast dat ondernemingen met een internationaal profiel zich het meest uitgebreid verantwoorden over duurzaamheid. Lokaal opererende ondernemingen zijn bewust bezig met kwaliteit en personeel, maar besteden weinig tijd aan de communicatie over duurzaamheid. Nederlandse dochters van buitenlandse ondernemingen liften sterk mee op de mondiale duurzaamheidsstrategie en rapportage, aldus Van Bekkum.

Food Top 100
De Food Top is een initiatief van EVMI en Nyenrode Business Universiteit. De ranglijst is samengesteld op basis van omzet, maar er zijn ook awards voor R&D, het aandeel vrouwen aan de top en duurzaamheid. In totaal hebben 17 bedrijven uit de Food Top 100 het predikaat duurzaam gekregen.

Symposium
De Food Top 100 wordt donderdag bekendgemaakt tijdens een symposium. André Nijhof van Nyenrode Business Universiteit houdt een betoog over ondernemen in de voedingsmiddelenindustrie, Lilian Kranenburg van ChinaMoves gaat in op de veranderende consument in China en prof. Mark Post van Universiteit Maastricht spreekt over kweekvlees. Tiny Schepers van Heyde Hoeve gaat in op ‘de hamvraag in de foodketen’.