Mud Jeans gaat de eerste teruggestuurde Lease Jeans broeken recyclen. Het eerste en enige circulaire denim merk introduceerde in januari 2013 ‘Lease a Jeans’, een innovatief modeconcept waarbij iedereen een jeans kan leasen voor een maandelijks bedrag. Na gebruik kunnen klanten de jeans terug sturen en switchen naar een nieuw model. Inmiddels hebben 5000 gebruikers hun jeans geretourneerd. Hiervan zijn 2000 broeken geupcycled en opnieuw aangeboden als vintage jeans en worden de eerste 3000 broeken verwerkt tot grondstof voor een nieuwe jeans.

Het Mud jeans team onder leiding van directeur Bert van Son brengt de broeken persoonlijk naar Spanje, waar de broeken gerecycled worden. De Mud Jeans Recycle tour start in Amsterdam op zondag 1 mei aanstaande en eindigt op 10 mei in Valencia. Daar worden de broeken verwerkt tot vezels en vervolgens gesponnen tot garens, geverfd en samen met nieuw katoen gewoven tot nieuwe denim stof. Deze stof bestaat voor 20 procent uit gerecycled materiaal, technisch het hoogst haalbare percentage. Hiervan worden weer nieuwe broeken gemaakt die vanaf najaar 2016 verkrijgbaar zijn en waarvoor veel minder water en grondstoffen nodig zijn.

Het Mud Jeans team gaat het recycling proces in de fabriek verfilmen, waarbij Mud Jeans directeur Bert van Son het recycle proces toelicht. De tocht van 2000 kilometer vindt klimaatneutraal plaats in een oude Landrover Defender.

Mud Jeans groeit en is voorbeeld circulaire economie

Het team is uitgebreid en eind april betrekt Mud Jeans een nieuw groter pand in Almere, waarbij het bedrijf samenwerkt met een partner die alle orders afhandelt en verwerkt. Directeur Bert van Son: ‘Ik geloof dat je pas echt van het leven kunt genieten als je weet dat de volgende generaties op dezelfde manier van de wereld kunnen genieten. Wij stimuleren een nieuwe manier van consumeren waarbij grondstoffen na gebruik niet worden weggegooid of verbrand, maar hergebruikt’. Met het recyclen van de broeken brengt Mud Jeans de circulaire economie daadwerkelijk in de praktijk.

Bon Voyage event als aftrap Mud Jeans Recycle Tour

Op zondagmiddag 1 mei a.s. van 15 tot 18 uur vindt een Bon Voyage event plaats bij popup restaurant Gustafson op het Westergasterrein in Amsterdam tijdens de Sunday Market. Iedereen kan hier een oude jeans inleveren om te laten recyclen in ruil voor een gratis drankje. Onderweg vinden diverse activiteiten plaats om aandacht te vestigen op het belang van een afvalvrije duurzame wereld, zoals ‘close the loop’ tips & tricks bij Harvest Club in Antwerpen, een presentatie aan de Universiteit van La Rochelle en een beach clean up in Biarritz.