Rank a Brand heeft de nieuwe ranglijst bekend gemaakt voor eerlijke kleding bij de grootste modeketens in Nederland. H&M en  C&A zijn de koplopers, gevolgd door Zara. Door zwaardere criteria is H&M wel gezakt van een B-label (goed op weg) naar een C-label (kan beter). Onderaan de ranglijst staan Mango, M&S Mode, Charles Vögele en Wibra met een negatief koopadvies. Rank a Brand roept alle kledingketens op om de onderbetaling van kledingmakers aan te pakken.

Zwaardere criteria
H&M staat bovenaan door als enige winkelketen de volledige leverancierslijst bekend te maken. Hierdoor is de situatie van kledingmakers in landen als Bangladesh goed controleerbaar. Recente tv-uitzendingen zoals ‘de Slag om de Klerewereld’ en ‘Zembla’ maken echter duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken nog altijd ver onder de maat zijn: extreem lage lonen en lange werkdagen in onveilige fabrieken. Ook bij de andere modeketens blijft het maar de vraag of de barre omstandigheden van de kledingmakers voldoende aangepakt worden. Met de zwaardere criteria wil Rank a Brand de kledingmerken uitdagen om grotere stappen te zetten.

Ethical Trading Intiative
Vrijwel alle modeketens zijn aangesloten bij een samenwerkingsverband om arbeidsomstandigheden te verbeteren. 10 van de 28 modeketens is lid van het Ethical Trading Initiative (ETI) waaronder H&M, C&A, Primark en Zara. Dit initiatief staat hoog aangeschreven doordat vakbonden en non-profit organisaties medezeggenschap hebben. Rank a Brand oprichter Niels Oskam: “De ETI gedragscode stelt dat arbeiders een leefbaar loon moeten krijgen in plaats van de huidige overleeflonen. Ook stelt ETI dat de aangesloten kledingmerken een eerlijke prijs aan de fabrieken moeten te betalen, en hun voortgang publiekelijk bekend moeten maken. Dat zijn strenge eisen. Uit ons onderzoek blijkt echter dat geen enkele kledingketen kan hardmaken dat er ook maar bij één fabriek een leefbaar loon is uitbetaald aan de kledingmakers. Dat wordt zo onderhand wel eens tijd.”

Milieu
C&A is de absolute voorloper op het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen; 38% van alle katoen bij C&A is biologisch, een schoon alternatief voor de katoenteelt waarbij in de regel veel landbouwgif wordt gespoten. Bij H&M is 11% van de katoen milieuvriendelijk. Voor het verven en looien van stoffen en leer is er ook goede voortgang zichtbaar in de sector. C&A en Zara weren al enkele schadelijke chemische stoffen uit het productieproces, die via fabriekslozingen niet meer de rivieren in de productielanden vervuilen.

Rank a Brand
Het duurzaamheidsonderzoek onder modeketens is onderdeel van de merkenvergelijkingen van Rank a Brand, dat de consument de mogelijkheid geeft om te kiezen voor bedrijven die oog hebben voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Alle onderzochte merken zijn voor publicatie uitgenodigd te reageren op de uitkomsten, 16 van de 28 merken hebben inhoudelijk gereageerd. Op www.rankabrand.nl zijn de duurzaamheidscores van ruim 600 merken te raadplegen, in de sectoren kleding, elektronica, travel, telecom, media, supermarkten en eten & drinken.