Ondernemers kunnen al snel en met relatief kleine ingrepen energie en dus kosten besparen. Maar gebrek aan geld, tijd en kennis weerhoudt veel mkb’ers ervan om serieus met energiebesparing aan de slag te gaan. Vanuit die wetenschap heeft MKB-Nederland vorig jaar een Green Deal gesloten met het ministerie van Economische zaken om het mkb te ondersteunen bij het verbeteren van hun energie-efficiency en duurzame initiatieven te stimuleren.

MKB-Nederland op haar beurt heeft Green Deals gesloten met verschillende intermediaire organisaties, zoals brancheorganisaties, gemeenten, provincies, bedrijventerreinen en lokale ondernemersplatformen. Aan de inmiddels 21 projecten nemen 625 bedrijven deel, veel meer dan de 500 waarvan bij de start was uitgegaan.

De tussentijdse inventarisatie toont aan dat bedrijven inderdaad met relatief eenvoudige maatregelen fors kunnen besparen. Denk aan aanpassingen aan de verlichting, airco of koeling, maar ook aan een simpele tijdschakelaar op de koffiemachine. Alleen al door aanpassingen in de verlichtingsinstallatie besparen ondernemers 40 tot 60 procent op die energiekosten. Met dit soort maatregelen hebben 150 deelnemende bedrijven met elkaar in een half jaar tijd al zo’n Euro 210.000 bespaard. Als alle geplande maatregelen zijn uitgevoerd, dan kan het bespaarde bedrag voor alle deelnemers gezamenlijk oplopen tot ruim Euro 1,5 miljoen.

Een geslaagde Green Deal is die met Deltalinqs. Deltalinqs voert samen met MKB-Nederland energiescans uit bij mkb-bedrijven in de Rotterdamse haven. Die laten stuk voor stuk zien dat ook hier ondernemers flinke bedragen kunnen besparen op hun energierekening, als ze daar wat tijd en aandacht aan geven. Een logistiek bedrijf in de haven had de klacht dat het pand niet warm te krijgen was. Tijdens de scan werd daarom nader ingezoomd op het energie- en vooral het warmtebeheer. Met eenvoudige maatregelen als het instellen van een ketelthermostaat, het monteren van HR++ radiatorkranen en het gebouw voorzien van dubbel glas, werd het gasverbruik met 60 procent verminderd. Dit komt overeen met het verbruik van 21 huishoudens en levert een besparing op van 32.000 euro. De meeste maatregelen vallen onder ‘good housekeeping’ en zijn binnen een jaar terugverdiend.

Binnen elk Green Deal-project gaan ondernemers uit een bepaalde branche of regio aan de slag met eenvoudige, concrete en gerichte maatregelen. Deelnemende bedrijven krijgen praktische tips en hulpmiddelen aangereikt om energie te besparen. Met simpele praktijkvoorbeelden wil MKB-Nederland ondernemers en organisaties inspireren om op soortgelijke wijze aan de slag te gaan met energiebesparing en met duurzame opwekking. Verder zet MKB-Nederland zich in om de barrières waar ondernemers op stuiten (gebrek aan geld, kennis en tijd, maar ook regelgeving van de overheid) te slechten. Het MKB-Green Deal project loopt in principe tot eind 2013.

Links:

http://www.mkb.nl/greendeal

Organisatie info:

MKB-Nederland

Voor meer informatie: MKB-Nederland, Martin Kloet (projectleider), telefoon 015-2191285, e-mail: M.Kloet@mkb.nl

Afdrukken:

Share on print

Deel persbericht op:

Share on twitterShare on linkedinShare on facebookShare on hyves

Permanente link:

http://perssupport.nl/apssite/permalink/75366

Stuur door:

Share on email

Persberichten van deze organisatie:

.MKB nog niet bewust van gevaren cybercrime
.Werkgever steeds bewuster van belang gezond personeel
.Conjunctuurbeeld toont noodzaak van stabiele koers op groei
.VNO-NCW en MKB-Nederland benoemen nieuwe directeuren