Mischa Vredeveld is directeur van het familiebedrijf Vredeveld Group. Opgericht in 1937 is het een van de oudste internationaal opererende logistieke dienstverleners van Nederland. Het bedrijf bestaat uit 80 vrachtwagens, 180 opleggers en een kleine 200 medewerkers. Het opereert in Silo Bulk, Vredeveld Logistic Solutions en Bouwmaterialen met name in Noord en Oost-Nederland. Vredeveld zet ruim 80 jaar aan kennis in voor een betere transportsector in de toekomst. Hoe Mischa en z’n team dat doen, hoor je in deze 18e podcast van ‘Elise in MVO-land’.

Andere kijk op transport

Toen Mischa op z’n 25e in het familiebedrijf kwam, werd hem al vrij snel de vraag gesteld ‘waar wil je over 5 jaar staan?’ Die vraag kon hij direct beantwoorden; de klant ontzorgen. Mischa vond dat daarvoor meer nodig was dan alleen het transport van a naar b. Concreet betekent het dat Vredeveld Group volledig gedigitaliseerd is, dat het bedrijf werkt in een netwerk en dat er goed gezorgd wordt voor het personeel. Met een lager bedrijfsrisico, gezondere marges en betrokken medewerkers tot gevolg. Bovendien is deze werkwijze veel duurzamer!

In de transportsector willen we van nature alles zelf doen. Bij Vredeveld doen we het anders; 30% doen we zelf en de rest besteden we uit aan ons netwerk.” – Mischa

Slim organiseren

In 2015 nam Mischa de eerste IT-er aan. Daar was wel wat overtuigingskracht voor nodig, want overhead ging ten koste van marges. Maar het bleek een goede zet. Nu heeft Vredeveld niet alleen IT-ers, maar ook data-analisten en een eigen accountant in dienst die o.a. data verzamelen en rapporteren over bijvoorbeeld de CO2-footprint. Deze data zijn niet alleen voor intern gebruik, maar ook om samen met de klant en de keten (bedrijfs)processen te optimaliseren. Met behulp van data wordt optimaal gebruik gemaakt van de vrachtwagens, maar is bijvoorbeeld ook de laadtijd op locatie van een klant van twee naar een uur gegaan. Op jaarbasis heeft het flinke besparingen in tijd en geld opgeleverd voor alle betrokkenen.

We maken gebruik van app-technologie. Onze chauffeurs voeden dit systeem. Met deze data verhogen we onze beladingsgraad. Die ligt bij ons en ons netwerk rond de 70% tot 80%. Dat scheelt weer wagens, vervoersbewegingen en personeel.” – Mischa

Vertrouwen in de toekomst

Het Noorden van Nederland heeft zich gepositioneerd als ‘Hydrogen Valley’ en ziet groene waterstof als dé duurzame energiedrager van de toekomst. Vredeveld Group heeft zich aangesloten bij een consortium om de kennis, infrastructuur en techniek voor waterstofvrachtwagens te ontwikkelen. Maar ook op andere fronten anticipeert Vredeveld Group op de toekomst; onlangs ging het kantoorpersoneel aan de slag met de vraag wat virtual reality (VR) hen zou kunnen brengen. Door deze initiatieven heeft Mischa gesprekken met klanten, partners en medewerkers over een efficiënte, duurzamere en toekomstbestendige bedrijfsvoering en transportsector.

Door deel te nemen in zo’n consortium, zien we wat er bij de implementatie van een economie op groene waterstof komt kijken. Leerzaam, maar ook commercieel interessant!” – Mischa

Vredeveld Group bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. Vredeveld Group is te gast in de 18e podcast en werd voorafgegaan door onder meer Roetz Fair Factory, Arkive en De Vries en Verburg. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast: