In de podcastserie ‘ESG: even samen gevat’ gaat BNP Paribas in gesprek met versnellers van de duurzame transitie. We duiken onder andere in de E van groene energie, CO2 uitstoot, grondstoffen en biodiversiteit, de S van gezondheid, diversiteit en inclusiviteit en de G van wet- en regelgeving en internationale samenwerking. Samen met experts praten we je bij over de laatste ontwikkelingen, de belemmeringen en de kansen.

In deze aflevering spreken Marloes en Aldert met Minke en Peter van Wingerden. Zij zijn de initiatiefnemers van de Floating Farm, een drijvende stadsboerderij in de Rotterdamse haven. Door de verwerking van reststromen uit de stad leveren zij die in de vorm van waardevolle producten weer terug. Met veel minder milieubelastend transport. Over vertical farming, dierenwelzijn, koeienbedden en circulariteit van voedselstromen en energie. Minke en Peter pleiten voor disruptie en een radicaal andere aanpak, voor “anders durven denken en anders durven doen”. Dat geldt wat hen betreft niet alleen voor de aanpak van de landbouw, maar ook voor het klimaat, want een omslag krijg je alleen met out of the box denken. “Een steentje in de vijver gooien om een grotere golf te kunnen maken”, noemt Minke dat. Waarom is de Floating Farm daar een goed voorbeeld van? Welke gedachten zitten er achter dit initiatief?