Voor velen ‘de mooiste dag van je leven’. Maar de meeste bruidsparen weten niet welke misstanden plaatsvinden bij het delven van het goud voor hun ring. Een aanstaand bruidspaar ontvangt daarom dinsdag 9 juni een set ‘eerlijke’ trouwringen uit handen van Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tijdens de Nationale Ronde Tafel over Goud.

Daarin zullen juweliers, investeerders, ngo’s en de overheid de 1e stap zetten richting afspraken over het gebruik van eerlijk goud. ‘Ons initiatief in Congo op het gebied van tin laat goede resultaten zien. Daar werken mijnwerkers nu onder betere omstandigheden, vrij van onderdrukking door militairen of rebellen. Dat willen we ook met goud,’ aldus minister Ploumen.

Om dit initiatief een bijzonder tintje te geven is door de stichting Max Havelaar een wedstrijd uitgeschreven voor aanstaande bruidsparen. Een jury heeft met name gekeken naar de originaliteit en duurzaamheid van de 28 liefdesverhalen die zijn ingestuurd. Daarnaast is er online gestemd op ikwilfairtradegoud.nl. Dinsdag wordt het winnende stel bekendgemaakt. De ringen die minister Ploumen aan hen uitreikt zijn gemaakt door de start-up House of Eléonore.

In landen als Congo, Ghana en Colombia staan 16 miljoen mijnwerkers bloot aan ongelukken, gezondheidsrisico’s, kwik en cyanide. Ook zijn ze gedwongen om lage prijzen van handelaren te accepteren. En meer dan eens komt het goud vervolgens terecht in een ondoorzichtige of illegale handelsketen. Zo verlaat 98% van het goud dat door kleinschalige mijnwerkers in Congo gedolven wordt het land via smokkelroutes. En bij 60% van die mijnen zijn soldaten of rebellen betrokken. Ploumen: ‘Dat je aan zulke misstanden niet denkt op je huwelijksdag is niet zo raar. Eigenlijk weten we niet precies waar ons goud vandaan komt. We gaan nu samen werken aan een eerlijke goudketen. Zodat het helemaal de mooiste dag van je leven wordt.’

De gehele Nederlandse goudsector doet dinsdag mee aan de Nationale Ronde Tafel. Met als inzet deze eerlijker en transparanter te maken wat moet uitmonden in een convenant. Diverse juweliers en bedrijven zijn al van plan over te stappen op goud waarvan de herkomst bekend is. Voor het eerst zullen nu alle betrokken partijen aanschuiven. Denk daarbij aan goudhandelaren, goudsmeden, investeerders in goud en ngo’s.