In het weekend van 23 en 24 Februari wordt op Fox Business Network en Bloomberg International een reportage uitgezonden over startup Vertoro uit Geleen. In de Amerikaanse reportage is te zien hoe een duurzame olie uit lignine, verkregen uit biomassa reststromen en restproducten uit de papierindustrie, wordt gedestilleerd. Deze olie vormt een milieuvriendelijke basis voor biomaterialen en biobrandstoffen en kan worden ingezet in de scheepvaart.

De reportage toont beelden van de Biobased pilot plant van kennisinstituut Chemelot InSciTe op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Vertoro is daar ontstaan uit een tweetal InSciTe onderzoeksprojecten met participatie van TU Eindhoven, Maastricht University en DSM.

Opschaling van biobased processen

Chemelot InSciTe beschikt als één van de weinige kennisinstituten in Nederland over de juiste proces valorisatie infrastructuur om biobased dromen zoals van Vertoro te kunnen waarmaken en de maatschappelijke impact ervan te maximaliseren. Juist de hulp van InSciTe aan ondernemers als Dr. Michael Boot van Vertoro, door pilot faciliteiten in de opschaling van biobased processen in te zetten, maakt het verschil. In het voorjaar van 2019 wordt in Geleen een aantal nieuwe installaties mede hiervoor in gebruik genomen.

Bionafta van de toekomst

Marijn Rijkers, Program Director Biobased Chemelot InSciTe, is medeverantwoordelijk voor het ontwerp van deze installaties: “Lignine is de bionafta van de toekomst, de toegangspoort voor duurzame en hoogwaardige materialen. In Chemelot InSciTe vindt Vertoro een partner in kennis en infrastructuur, om zo hun lignine verwaardings-droom te realiseren en een brug te slaan naar implementatie. Samenwerking zorgt voor versnelling richting een grote potentiële afzetmarkt: Met lignine hebben we bij wijze van spreken goud in handen.”