De Amerikaanse multinationals General Motors en American Electric Power doneren 10 miljoen dollar aan een milieu-organisatie om land op te kopen in het bedreigde Atlantische woud (Mata Atlântica) in Brazilië, meldt The Washington Times. Het gaat om 16.600 hectare grasland en kale heuvels die de niet-gouvernementele organisatie wil herbebossen.

Het plan is om het woud weer dik bebost gebied te maken precies zoals dat er 500 jaar geleden heeft uitgezien.

Het Atlantische regenwoud is een van de meest diverse en tegelijkertijd meest bedreigde biodiversiteit hot spots in de wereld. Er bestaat nog maar 8 procent van het originele Atlantische regenwoud. Het is meer bedreigd dan de Amazone-jungle.

Het plan voor de herbebossing is zeer ambitieus. De organisatie kon er dan ook lange tijd geen geld voor vinden.

De bedrijven zijn met name geïnteresseerd omdat zij hiermee emissierechten opkopen waarmee ze de uitstoot van kooldioxide (CO2) in eigen land kunnen compenseren. Dat is vastgelegd in het Kyoto-protocol.

In Brazilië is de prijs van land goedkoper dan in de Verenigde Staten. Ook nemen de bossen aan de Atlantische kust meer CO2 per hectare op dan vergelijkbare bossen in de VS.

General Motors en American Electric Power hopen dat zij op den duur hun investeringen kunnen terugverdienen op de markt voor emissierechten.

Michael Jenkins, directeur van Forest Trends, een Amerikaanse organisatie voor duurzaam bosbeheer, is groot voorstander van de deal. -We moeten een markt creëren waardoor zaken als biodiversiteit, waterhuishouding en klimaat net zo waardevol worden als het kappen van het woud,’ aldus Jenkins.