Gedurende het driedaagse congres wordt onder andere door vertegenwoordigers van diverse Europese regio’s, zoals Navarra in Spanje en Vlaanderen aangegeven hoe zij tot duurzame innovatie zijn gekomen. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer energie, water en gezondheid. Tijdens het congres brengen de gasten ook een bezoek aan de Frisian Solar Challenge, die van 22 tot en met 28 juni plaatsvindt. Op vrijdag 27 juni wordt er tijdens het congres een mini zonnebootrace georganiseerd voor scholieren van een aantal Friese scholen.

Tijdens het congres wordt er ook een manifest opgesteld, met concrete aanbevelingen voor het Europese beleid op het terrein van duurzaamheid en de ontwikkeling van instrumenten om duurzame innovatie te stimuleren. Het manifest zal op de tweede dag symbolisch worden overhandigd aan Dorette Corbey, lid van het Europese Parlement voor de PvdA, met het verzoek om dit mee te nemen naar het Europees Parlement.

De conferentie wordt georganiseerd door de provincie Fryslân in samenwerking met het Cartesius Instituut en de wereldwijde organisatie GIN (Greening of Industry Network).